App eller webb – Vilket är bäst?

Måns Nilsson

App_vs_webb_stor

När Apple lanserade sin butik för program till telefonen iPhone banade de väg för en helt ny form av distribution av applikationer. Apples App Store lanserades 2010, och har därefter fått motsvarigheter hos både Android och Windows Phone. Vad en app kan göra för användaren vet många, men är det värt för företag att bygga sin egen app, eller ska man satsa på en mobilanpassad webb istället? Vi listar för- och nackdelarna.

App eller webb, vilket är bäst? Klicka för att Tweeta

Ekonomi

Alla regler har sitt undantag, men oftast är det billigare att bygga en webbplats istället för en app. Troligen har ditt företag redan en webbplats, och bygger man smart och responsivt kan den dubbla som skyltfönster både för besökare från datorn, surfplattan och mobilen. Från detta går det dock inte att dra långsiktiga ekonomiska slutsatser, då syfte och möjligheter skiljer sig åt. Det är billigare att bygga webb, men det är inte säkert att det ger lika stor ROI.

Sökbarhet

En app är lokal på en användares telefon, alltså är den inte heller sökbar utanför plattformen där den tillhandahålls. En mobilwebb plockas upp av sökmotorerna, kan delas och länkas till på andra sätt än en app.

Frihet

För att få publicera sin app i Apple App Store krävs det att den blir godkänd av Apple. Även Google har krav på de Android-appar som publiceras i deras butik, men där är kraven lägre och processen brukar gå snabbare. Väljer ni att bygga en webb istället har du kontrollen över när den ska publiceras, hur den får se ut, när uppdateringar kan ske och vilka funktioner som ska finnas. Det är inte heller gratis att utveckla och publicera via Apples App Store. Företaget tar 30 % av försäljningsintäkterna som genereras via din app.

Funktioner

Här vinner den lokala appen matchen. Det är mycket lättare för en app att få åtkomst till telefonens inbyggda hårdvara, såssom mikrofon, kamera, GPS, chip som registrerar personhälsa och mycket mer. Appen kan generellt utföra mer än webbsidan.

Offline

En webbsida kan vara fantastisk, så länge det finns internet-uppkoppling. Befinner sig användaren i mobilskugga, eller utomlands utan möjligheter till roaming går det inte använda webben. Den nedladdade appen kan dock rulla på som vanligt, såvida den inte förutsätter uppkoppling för specifika funktioner. En hälso-app kan exempelvis fortfarande registrera rörelser, även om den inte kan prata med nätet. Den datan kan sedan synkas vid nästa uppkopplade tillfälle.

Betalningar

Här är appen oslagbar. Använder man rätt API:er så kan alla betalningar ske direkt via användarens befintliga mobilkonto. Det gör att man inte behöver sätta upp separata betallösningar såsom PayPal eller DIBS. Vill man ha snabba avslut så är det appen som gäller.

 

Summering

Det finns inget givet svar på vad man bör välja, utan det är viktigt att sätta sig ner och sätta upp sina krav och önskemål. Gör en prioriterad lista över vilka funktioner som måste finnas, vilka som vore trevliga att ha och vilka som inte alls behövs. Planera också för framtiden, även om ni idag inte tänker att ni behöver vissa funktioner, kan detta förändras över tid. Se till företagets utveckling i övrigt och planera in framtida förändringar.

https://www.wedgies.com/question/54c22c50fa9ce10c00001193