Så håller du ett lyckat tal – oförberedd

Måns Nilsson

mikrofon

Det händer oss alla någon gång. Utan en chans att förbereda dig blir du ombedd att ställa dig upp och hålla ett anförande inför publik. Black out? Lugn. Så här gör du för att ditt oförberedda tal ska bli både bra och minnesvärt.

1. Poängen först. Berätta direkt för lyssnarna vart du vill komma och vad du vill uppnå med det du nu ska säga. Du förbereder publiken på vad som ska komma, och får dessutom några sekunder extra på dig att mentalt sortera detaljerna i det du ska säga.

2. Vänd dig direkt till någon i publiken och tilltala henne eller honom med namn. Du får den personens uppmärksamhet, och även alla som känner henne/honom. Det är ett sätt att skapa samhörighet med dina lyssnare.

3. Fatta dig kort! Ditt tal blir mycket bättre om du fokuserar på en eller ett par viktiga punkter och broderar ut dem så levande och intressant du bara kan, än om du försöker få med så mycket som möjligt om varje tänkbar detalj.

4. Prata som en person. Inte som en Powerpoint. Är du entusiastisk och vågar lägga in lite humor når du fram till din publik på ett helt annat sätt än om du bara koncentrerar dig på att vara korrekt in i minsta detalj.