M2M – En fråga om strategi snarare än teknik

Måns Nilsson

Tele2 M2M.00_00_00_00.Still001

Rami Avidan är ansvarig för området Machine to Machine på Tele2, även kallat M2M. M2M handlar uteslutande om kommunikation mellan maskiner, exempelvis en varuautomat som pratar med banken vid ett köp, en bil som pratar med serviceverkstaden eller en elmätare i ett hem som rapporterar status och förbrukning tillbaka till elbolaget.

Möjligheterna kring M2M är många, men det är enligt Rami Avidan inte lika mycket ett teknikfråga som en strategifråga. Företagens erbjudande och affär förändras med M2M, från att de säljer en analog produkt, till att de säljer en tjänst som lever över tid. På så sätt behåller företagen kopplingen till sina kunder mycket längre än tidigare berättar Rami Avidan.

Rami Avidan är en av talarna på M2M Summit Scandinavia där han kommer prata om framtiden inom branschen, samt hur företagen ska hitta sina affärer. Mer om konferensen finns att läsa här.