5 hjälpmedel för att jobba mobilt

Måns Nilsson

5_hjalpmedel

Det mobila arbetssättet blir allt vanligare. En förändrad syn på hur vi jobbar i kombination med nya tekniska hjälpmedel gör att fler och fler väljer att ha sin arbetsplats utanför det traditionella kontoret. Åtminstone då och då. Som en naturlig följd av det så dyker också fler och fler verktyg för produktivitet upp, av skiftande kvalitet. Vi har listat fem saker som hjälper dig att vara effektiv, var du än befinner dig.

Din smartphone

Telefonen är förstås din nödvändigaste pryl. Där har du alla grundläggande verktyg som mejl, kalender och kontaktuppgifter. Det finns också en drös med appar som hjälper dig att göra ditt jobb. Men mobilen är ovärderlig på fler sätt när du jobbar på distans – förutom det mest uppenbara, så är det också din internetuppkoppling som du enkelt kan dela med dina andra prylar.

Så här delar du internet på Iphone:
Under inställningar, välj ”Internetdelning” och sätt på reglaget. Där står ett Wifi-lösenord. På den enhet som du vill koppla upp väljer du mobilen under tillgängliga nätverk, och skriver in Wifi-lösenordet. Sedan är du igång.

Så här delar du internet på Android:
Gå in under ”Trådlöst och nätverk” till ”internetdelning och portabel Wi-Fi Hotspot”. Klicka i rutan. Leta upp nätverket på enheten som du vill koppla upp, anslut och skriv i lösenordet.

Din surfplatta

Istället för att släpa runt din dator och slita på ryggen så räcker det många gånger med en surfplatta. Tack vare appar och smarta molntjänster så är det inte alltid nödvändigt med laptopens extra funktioner. Men för att det ska fungera så gäller det att vara förberedd, så se till att du har laddat hem de appar som du behöver för att kunna göra ditt jobb och att du har dina dokument tillgängliga från din platta. En bra idé kan också vara att investera i ett tangentbord, då kommer du att jobba snabbare och det är enklare än att använda det inbyggda touch-tangentbordet.

Evernote

Den här tjänsten är en anteckningsbok med en mängd användbara funktioner som checklistor och presentationsläge. Du kan dessutom lägga in bilder och klippa in artiklar i anteckningarna och dela dem med andra. Evernote fungerar på din smartphone, surfplatta och dator. Antingen jobbar du lokalt i appen eller så kan du logga in direkt på webben.
Du hittar Evernote här.

Hipchatt

Chatta, dela filer, dela skärm och håll videokonferenser. Hipchatt fungerar smidigt i projekt där teamet är på olika platser. Förutom en mängd finesser så fungerar det också på alla skärmar och operativsystem. Hipchatt finns både som app och med webbgränssnitt.
Här hittar du Hipchatt. 

Scanbot

Scanbot förvandlar snabbt och enkelt ett pappersdokument till en inscannad pdf. Appen använder kameran på din smartphone för att scanna och omvandla bilden till en pdf eller jpeg-fil. Har du exempelvis tecknat ett avtal kan du i en handvändning scanna in det och mejla till din chef, utan att lämna appen.
Skaffa Scanbot här.

Så, om du har möjlighet, passa på att lämna kontoret ibland och testa att jobba på nya platser.