Så skyddar du dig från identitetsstöld online

Måns Nilsson

id_safety

Identitetsstöld innebär att någon köper varor eller tar krediter i ditt namn. Det är ett gissel som drabbar allt fler, särskilt på webben. Eftersom många av bedrägerierna sker just på nätet är det smart att vara vaksam när du är online.

Men vad kan man göra åt det då? Går det att förhindra? Svaret är ja, det finns flera sätt att skydda din identitet och förmodligen så gör du redan mycket av det. Google ger bland annat följande tips på sin webbsida:

Svara inte på ett misstänkt e-postmeddelande, kolla avsändaradressen;  t ex ”julian@cfxx76.com” representerar förmodligen inte det välkända företag han påstår. Svara heller inte på ett misstänkt snabbmeddelande eller på en webbsida där du ombeds uppge personliga eller ekonomiska uppgifter.

Se upp för meddelanden eller webbplatser där du ombeds ange uppgifter som:
Användarnamn
Lösenord
Personnummer
Bankkontonummer
PIN-koder
Fullständiga kreditkortsnummer
Din mors flicknamn
Din födelsedag

En tumregel: Var vaksam om någon ber dig fylla i ett formulär med personuppgifter. Dina uppgifter kan kapas även om du inte trycker på Skicka-knappen.

Om någon av dina vänner skickar ett meddelande som verkar misstänkt kan den personens konto ha blivit kapat av en bedragare. Det kan handla om att du uppmanas att klicka på länkar, bilder eller filmer, eller att du helt enkelt ombeds att omedelbart skicka pengar. Tänk efter innan du gör något.

Ange aldrig något lösenord om du kommer till en webbplats genom att följa en länk i ett e-postmeddelande eller en chatt som du inte litar på. Det kan se ut som en pålitlig sida utan att vara det. Så om du exempelvis ska logga in på din bank så är det bättre att gå direkt till webbplatsen genom att skriva in webbadressen i adressfältet. Annars riskerar du att hamna på en falsk sida som ser äkta ut.

Var uppmärksam på webbadressen

Ser den riktig ut? Börjar webbadressen med https://? Det visar att anslutningen är krypterad och bättre skyddad. I vissa webbläsare visas ett hänglås i adressfältet bredvid https:// för att visa ännu tydligare att anslutningen är krypterad och att du är säkert ansluten.

Så här gör du om du drabbas

Om du har råkat ut för bedragare och fått din identitet kapad är det viktigt att du själv agerar snabbt. Polisen uppmanar dig som drabbats att göra detta:
Polisanmäl bedrägerier och bestrid felaktiga fakturor.
Om du får information om att någon har tagit kreditupplysningar i ditt namn så kan du spärra ditt personnummer hos de företag som lämnar kreditupplysningar.
Kontrollera dina bankkonton.
Spärra borttappade id-kort och körkort.

Mer information om hur du ska gå tillväga hittar du på Polisens hemsida här.

Polisens tips för att skydda din identitet:

  • Öppna inte e-post eller länkar som är okända för dig. Risken finns att du får in virus i din dator som till exempel kopierar dina inloggningsuppgifter.
  • Använd inte ett för enkelt eller samma lösenord till olika tjänster.
  • Ha ett uppdaterat virusskydd på din dator och mobil.
  • Ladda inte ned nya appar utan att ha kontrollerat om de funnits ett längre tag och fått positiva recensioner och betyg.
  • Kontrollera antal recensioner och betyg innan du laddar ner appar.
  • Skicka inte person- eller kontouppgifter via e-post utan att först ha kontrollerat att aktuellt företag, myndighet eller organisation har begärt in uppgiften.
  • Använd tjänster som ger dig information direkt i mobilen eller via e-post om någon tagit en kreditupplysning på dig. Då har du chansen att agera snabbt genom att kontakta aktuellt kreditbolag och stoppa krediten/lånet från att beviljas.
  • Exponera inte dina personuppgifter i onödan. Lämna inte ut ditt personnummer på nätet och släng inte post med personlig information i soporna eller pappersinsamlingen

 

Källor: Google, Polisen