Iphone 6, Iphone 6 Plus och Apple Watch

Måns Nilsson

Applevakan är över för denna gång och vi vet nu vad vi kan vänta oss från Cupertino inom kort. Precis som många hade förutspått så var de stora nyheterna nya Iphone-modeller och en klocka, Apple Watch.

Iphone 6 kommer att släppas i två modeller, Iphone 6 och Iphone 6 Plus. Den förra har en 4,7-tums skärm medan den senare är större med en skärm på 5,5 tum. I jämförelse med Iphone 5S som har en skärm på 4 tum, så är även den mindre varianten alltså något större. Båda modeller har en HD Retina skärm och är tunnare än alla tidigare Iphones.

Kameran

Kameran har förbättrats med b.l.a. ny bländare och en optisk bildstabilisator i den större Iphone 6 Plus. Megapixlarna är samma som på Iphone 5 men den nya kameran med en snabbare autofokus och en bländaröppning på f/2.2 ska ge en bättre bildkvalitet, inte minst i mörka ljusförhållanden.

ApplePay

Tack vare att Iphone 6 har inbyggt Near Field Communication, NFC, så kommer telefonen att kunna fungera som en mobil plånbok. I praktiken går det till så att du kopplar ditt Visa, Mastercard eller Amex-kort till Itunes. Sedan behöver butikerna en mottagare för NFC för att det ska fungera. När detta kommer att fungera i Sverige är oklart. ApplePay kommer också att fungera för betalningar online.

Batteriet

Batteriet innehåller inga anmärkningsvärda förbättringar. På den mindre modellen är batteritiden något bättre än på Iphone 5. Iphone 6 Plus, med plats för ett större batteri, har givetvis också längre batteritid.

Lagring

Båda de nya telefonerna kommer i storlekarna 16, 64 och 128 GB lagringsutrymme. Borta är mellansteget på 32 GB.

Apple-Watch

Apple Watch

Det är många som längtat efter en helt ny pryl från Apple. Igår fick vi veta att den väntan snart är över. Att det var just en klocka som presenterades hade många gissat innan men nu blev det alltså bekräftat. Den största överaskningen var kanske att den inte heter Iwatch, utan Apple Watch.

Klockan kommer inte att fungera utan en Iphone, däremot kommer Iphone 5 och Iphone 5S att vara kompatibla med klockan. Apple Watch kommer i tre olika editioner och i två olika storlekar. Dessutom finns en mängd olika typer av armband. Klockans utseende går att förändra och personifiera på en mängd olika sätt.

På klockan sitter en touchskärm som känner av hur du trycker eller knackar på glaset. Men av praktiska skäl så styrs klockans funktioner framförallt av en digital krona, ett hjul, som sitter på sidan.