Stort lyft för stora skärmar

Måns Nilsson

Marknaden för stora smarphone-skärmar har inte avstannat på långa vägar. En ny undersökning från analysföretaget Canalys visar nämligen att en tredjedel av alla smarta mobiler som skeppades under första kvartalet 2014 hade femtumsskärmar eller större.

Totalt skeppades 279,4 miljoner smartphones världen över under första kvartalet 2014. En siffra som representerar en 29-procentig ökning jämfört med första kvartalet 2013, men en femprocentig nedgång från fjärde kvartalet 2013.

81 procent av samtliga skeppade enheter var Android-baserade. Apple och Windows Phone stod för 16 respektive 3 procent. Samsung håller fortsatt förstaplatsen med marknadsandelar på en 31 procent, följt av Apple som står för 16 procent av marknadsandelarna.

Enheter med skärmar på fem tum eller större växte med hela 369 procent och stod för över en tredjedel (34 procent) av alla skeppade enheter.

Text: Better Business-redaktionen