Så ska halva världens befolkning få Internet-access

Måns Nilsson

Det kan kännas som en främmande tanke, men mellan fyra och fem miljarder människor saknar idag Internet-access. Det är ungefär halva jordens befolkning. Det pågår många initiativ för att komma tillrätta med detta. Bland andra har både Google och Facebook bokstavligen högtflygande planer.

Google har tidigare presenterat ett projekt kallat Loon som går ut på att skicka upp ett stort antal ballonger 20 km upp i luften som ska bilda ett kommunikationsnät och kunna ge Internet-access via en särskild antenn. Ballongerna drivs av solceller och kan kommunicera med varandra och med internetanslutna markstationer. De ska vara högt över både flygtrafik och väderfenomen. De styrs genom att flyga med luftströmmarna.

Systemet har testats på Nya Zeeland och efter en del förändringar provas det nu i Kalifornien. Datahastigheten blir betydligt lägre än för markbundet internet, men jämfört med ingen uppkoppling alls är det ett stort steg framåt.

På Facebook antas man ha liknande planer. Facebook är redan engagerat i organisationen internet.org tillsammans med andra stora branschaktörer med syftet att ge hela världen tillgång till internet. Det kan förklara intresset att köpa företaget Titan Aerospace som tillverkar solcellsdrivna drönarflygplan som kan hållas flygande i fem år. Idén är att dessa plan ska skapa ett nätverk ungefär på sätt som Googles ballonger.

Text: Better Business-redaktionen