Nytt operativsystem för smarta klockor

Måns Nilsson

I veckan lanserade Google sitt nya operativsystem till wearable devices. Satsningen heter Android Wear och kommer inledningsvis fokusera på att ta operativsystemet till smarta klockor, men enligt Google vill man ta Android Wear mycket längre än så.

Google skriver i ett blogginlägg att vi knappt har skrapat på ytan av vad som är möjligt med mobil teknik och de är därför väldigt entusiastiska över wearables. Anledningen till att man inledningsvis fokuserar på smarta klockor är för att de i dagsläget är de mest bekanta typer av wearables hos konsumenterna. Men samtidigt är de enheter som kan göra mycket mer än att bara berätta tiden för dig.

Smarta klockor som kommer att köra Android Wear gör även att du kan styra andra Android-enheter samt köra appar från Android-katalogen.

Googles nya reklamfilm för Android Wear visar hur man med en Android-klocka  kan boka taxi, skicka meddelanden och få sportuppdateringar i realtid, helt enkelt genom att prata med Google.

Motorola är en av de tillverkare som kommer låta sin smarta klocka Moto 360 köras på Android Wear. Till skillnad från andra smarta klockor på marknaden är Moto 360 rund. Här ville man skapa en klocka med tidlös design som passar till flera olika tillfällen. Motorolas Moto 360 planeras att släppas i sommar.

Foto: Motorola

Även LG har hoppat på wearables-trenden med sin nya G Watch. Klockan kommer att köras på Android Wear men får en mer typisk design likt de flesta andra smarta klockor som finns ute på marknaden.

Foto: LG

I samband med Googles lansering av Android Wear kunde Samsung meddela att man släpper en uppdatering för sitt eget smart watch-OS, Tizen. För att inte förlora mark mot Google öppnar man nu upp Tizen för tredjepartsutvecklare av appar i en förhoppning att göra sin Galaxy Gear konkurrenskraftig mot Motorolas och LGs Andriod-drivna enheter.

Text: Better Business-redaktionen