Google ska lära oss att bygga smartphones

Måns Nilsson

Sökjätten Google meddelade nyligen att man i april kommer stå värd för den första av tre konferenser där man vill visa utvecklare hur man kan bygga sina egna smartphones genom ”phonebloks-metoden”.

I höstas skapade och designade Dave Hakkens, en holländsk kreatör, Phonebloks. Konceptet handlade om att bygga och sätta samman sin egen smartphone genom att sätta på och byta ut frigjorda komponenter byggda som mindre block. Syftet med konceptet handlade främst om att skona miljön genom mindre elektronikavfall samt att kunna skräddarsy sin telefon utifrån specifika behov.

Efter att Phonebloks-konceptet fick stor viral spridning meddelade mobiltillverkaren Motorola att man gjort en ny satsning som fokuserar på just det. Project Ara, som Motorola vid den här tidpunkten arbetat på i över ett år, ska skapa en öppen hårdvaruplattform för att kunna bygga smartphones med modulära, utbytbara delar likt legobitar. Och nu inleder man ett samarbete med Dave Hakkens och Phonebloks.

Nu har Google, som tidigare ägde Motorola men sålde bolaget till Lenovo i början av året, meddelat att man i april kommer stå värd för den första av tre Ara-konferenser under 2014. Även om man sålt Motorola så vidhåller man detta projekt. Tanken är att utvecklare ska få lära sig att bygga egna utbytbara moduler.

Den första konferensen, som hålls mellan den 15-16 i Mountain View, Kalifornia, kommer att fokusera på något som kallas MDK (Ara Module Developers’ Kit) som är en fri och öppen plattform som innehåller all information som behövs för att kunna utveckla en Ara-modul.

Text: Better Business-redaktionen