Volvo får Apples nya Carplay

Måns Nilsson

Apple rullade i går Carplay under bilmässan i Genève. Tekniken, som tidigare hette iOS in the Car, gör att man kan köra operativsystemet direkt från bilen. Först ut med stöd för systemet är inga mindre än Mercedes, Ferrari och Volvo.

Enligt källor ska de tre olika billeverantörerna i veckan visa upp modeller som kan köra Carplay. Och enligt Apple kommer en rad andra tillverkare slå följe under resten året. Här återfinns bland annat Nissan, Peugeot, Jaguar Land Rover, BMW och General Motors. Även Ford, som sägs vara på väg från Microsofts Sync in car-system, finns bland de tillverkare som ska ha stöd för Carplay.

Carplay kommer att komma som en del av Ios 7-uppdatering och kommer i dagsläget endast stödas med Iphone 5, 5S och 5C. Enligt Apple syftar Carplay till att ge användarna ett smartare, säkrare och roligare sätt att använda Iphone i bilen. Och förutom att genomföra telefonsamtal, använda GPS, lyssna på musik eller kolla meddelanden så finns även Siri till hjälp ute på vägarna.

Text: Better Business-redaktionen