Bluetooth – så funkar det

Måns Nilsson

I dag finns Bluetooth-kretsar i det mesta. Datorer, telefoner, högtalare, tangentbord, kameror m.m. Långt över två miljarder Bluetooth-enheter har tillverkats i världen. Och nu fyller Bluetooth 15 år. Det hela började som ett utvecklingsprojekt på Ericsson i slutet av 80-talet. När den första standarden fastställdes 1988 var även Nokia, Motorola, Intel och Toshiba med i samarbetet för att möjliggöra en standard för radiokommunikation på korta avstånd. Ett sätt att slippa sladdar och kontakter.

Att standarden blivit framgångsrik beror på att det är billigt att bygga in Bluetooth-kretsar i produkter och att de är strömsnåla. Bluetooth förbrukar mellan 0,3 och 30 mA beroende på om den sänder eller är i vila. Det finns olika klasser men vanligast har Bluetooth en räckvidd på cirka tio meter och använder 2,4 GHz-bandet som är fritt i de flesta länder, för övrigt samma frekvens som mikrovågsugnar och den ursprungliga WiFi-standarden. Det går att ha upp till sju samtidiga anslutningar.

Att det heter just Bluetooth beror på att några av upphovsmännen var intresserade av vikingahistoria och tyckte att den danska vikingakungen Harald Blåtand (ca 940-986) kunde vara en bra symbol. Han var känd som en stor talare och duktig på att få människor att enas och prata med varandra. Bland annat enade han Norge och Danmark. Symbolen för Bluetooth är en hopslagning av stiliserade versioner av runor för hans initialer, H och B.

Läs gärna Frans G Bengtssons bok Röde Orm, för mer om Harald Blåtands bravader.

Mer  om Bluetooth hittar du här

Text: Better Business-redaktionen