Välj bil som passar till telefonen

Måns Nilsson

Mobiltelefonen började sin karriär som en biltelefon, främst för att de var så stora. Sedan har bilen och telefonen gått skilda vägar. Länge var man hänvisad till cigg-uttaget innan biltillverkarna till slut började erbjuda USB-uttag och aux-kontakt. Nu sker nästa steg i integrationen. Telefonen blir en del av instrumentbrädan.I somras, under en utvecklarkonferens, lanserade Apple utvecklarplattformen ”iOS in the car”. Med plattformen ska biltillverkare enkelt ska kunna koppla samman mobiltelefonens funktioner som Siri, navigering etc. med bilens displayer. Flera biltillverkare uppges arbeta med detta och det är något vi väntas se resultatet av senare under året. Android vill inte vara sämre. Tidigare i januari lanserade man ”Open Automotive Alliance”, en öppen sammanslutning av flera biltillverkare, Google och displayföretaget NVIDIA.

Flera av biltillverkarna arbetar både med Android och Apple. I framtiden kommer det inte bara att handla om ifall du ska välja automat eller manuell växellåda, utan om du vill ha en Apple- eller Androidbil.

Text: Better Business-redaktionen