Wifi ombord – så funkar det

Måns Nilsson

Det är många som uppskattar möjligheten att vara uppkopplad under flygresan och allt fler flygbolag erbjuder nu Internet-access. Det är inte lika bra som på kontoret eller hemma men för bara några år sedan hade det framstått som ren science-fiction att det över huvud taget skulle gå att skicka mail och surfa tio kilometer upp i luften inuti ett aluminiumrör som färdas i 700 km/h.

Hur fungerar det då egentligen? Inuti planet finns en eller flera routrar som skapar ett trådlöst lokalt nät i kabinen. Filmer och annat som finns sparat lokalt kan nås direkt via detta nät. Routern är kopplad till en antenn på planets ovansida som kommunicerar med en satellit som i sin tur skickar signalen till en markstation ansluten till Internet. I och med att det är ett satellitbaserat system kan man täcka in hela jorden. Uppkopplingshastigheten för den som surfar ombord brukar vara ganska begränsad, men rent tekniskt finns inga hinder för att bygga ut kapaciteten.

Flygbolaget Norwegian som var först att erbjuda denna tjänst i Sverige, använder tre geostationära satelliter som kommunicerar med Internet via en markstation i Tyskland.

Text: Better Business-redaktionen