Nokia lanserar sin första surfplatta

Måns Nilsson

Nokia släpper nu sin första surfplatta i företagets historia och tränger sig in bland giganter som Samsung, Microsoft, Sony och Apple. Utöver detta meddelade den finska mobiltillverkaren att de släpper en ny serie smartphones med sex tum stora skärmar.

Nokias nya surfplatta heter Lumia 2520 och är en 10,1-tums Windows-baserad modell som i synnerhet är designad för bättre mobilitet. Surfplattan kommer endast säljas genom trådlösa operatörer med 4G-kretsar. Utöver den stora skärmen levereras plattan med en 6,7 megapixel kamera och operativsystemet Windows RT.

I samband med detta lanserar Microsoft nya tillskott till Surface-familjen. Surface 2 och Surface 2 Pro finns nu tillgängliga på den svenska marknaden och levereras med Windows RT 8.1 eller Windows 8.1 Pro. Enligt Microsoft själva har båda enheterna längre batteritid och kraftfullare prestanda än föregångaren. Dessutom har plattorna bättre kamera och ett unikt kick-stand med två lägen – något som ingen av konkurrenterna erbjuder ännu.

Nokia släpper, utöver den nya surfplattan, sin nya topplur Lumia 1520 som levereras med en fyrkärnig Qualcomm-processor och en 20-megapixelkamera. Dessutom släpper den finska mobiltillverkaren Lumia 1320 – en budgetmodell som till en början endast kommer säljas i Vietnam och Kina.

Text: Better Business-redaktionen