Snart slipper du stänga av mobilen på flyget

Måns Nilsson

I slutet av november kommer europeiska byrån för flygsäkerhet att komma med nya riktlinjer som innebär att man tillåter påslagna mobiler även under start och landning. Telefonen behöver dock vara i så kallat flygplansläge.

Byrån kommer i framtiden att se över möjligheten att även ha telefonläget påslaget. Det framgår av ett pressmeddelande. Motsvarade rekommendationer har redan publicerats av den amerikanska motsvarigheten, Federal Aviation Administration. De nya riktlinjerna kan tidigast tas i bruk kring årsskiftet, men det är upp till varje flygbolag att ta ställning till.

För större enheter, som bärbara datorer, kommer det även fortsatt att krävas att de är undanstoppade under start och landning för att förhindra att de far omkring i kabinen.

Foto: SAS

Det som gör att telefonläget inte är tillåtet beror på att strålningsnivåerna från telefonen då kan vara högre än vad planens olika system är testade för. Man kan alltså inte med säkerhet säga att de klarar telefonernas strålning.
Enligt Transportstyrelsen följer man då försiktighetsprincipen. Strålningen från wifi- och Bluetooth-sändare är betydligt lägre än för mobiltelefoni. Många av dagens flygplan är konstruerade och certifierade innan mobiltelefoner var vanliga.Sedan kan man också konstatera att det ändå inte finns något mobilnät som erbjuder täckning 10 000 meter upp i luften. 
Text: Better Business-redaktionen