Lysande dataöverföring

Måns Nilsson

Trådlös dataöverföring i dagens uppkopplade värld hör till vardagen. Dataöverföring med ljus som bärande medium är nästa intressanta teknikkoncept under utveckling som spås ha användningsområden från mobil kommunikation till närmast gränslös internetutbredning.

Li-Fi, som står för ”Light Fidelity” utnyttjar tekniken bakom LED lampor och med enklare modifikationer kan vilken LED-lampa som helst bli en sändare av data. Så länge mottagaren har en sensor kan data överföras i teoretiska hastigheter upp till 150 megabit per sekund. Lampan som sänder signalen blinkar i en högre  hastighet än vad ett mänskligt öga kan uppfatta och så länge ljussignalen har kontakt med mottagaren är det inga problem att strömma HD upplöst film eller övriga datatunga filer.

Så teoretiskt kan lamporna i ett konferensrum utöver att bidra med ljus, understödja ett lokalt nätverk av datorer, telefoner och övrig digital utrustning.

Till skillnad från Wi-Fi, vars signal överförs med radiovågor, så bryts signalöverföringen om man exempelvis placerar en hand framför ljusstrålen.

Tekniken spås få användningsområden som ett komplement till Wi-Fi där exempelvis internetuppkoppling ska kunna spridas vidare för varje ljuskälla längs en motorväg eller på platser där radiovågor kan störa utrustning så som på sjukhus och flygplan.

Med tanke på att infrastrukturen på många platser redan är på plats, LED lampor, så är potentialen för teknologin näst intill gränslös.

Här berättar en av förgrundsfigurerna av Li-Fi, Harald Haas, mer om teknikens fördelar och användningsområden.

Text: Better Business-redaktionen