Ladda telefonen med induktion, resonans eller rent av eld?

Måns Nilsson

Trådlös laddning av mobiltelefoner är en funktion som börjar dyka upp hos diverse tillverkare. Än har ingen standard utkristalliserat sig men Better Business reder ut begreppet trådlös laddning och visar på några spännande alternativ.

QI standard
Möjliggör trådlös laddning genom magnetisk induktion. energi överförs från en basstation till mottagare. 5 W är effekten och tekniken är beroende av att apparaten som laddas placeras inom ett specifikt område på laddningsstationen, annars förloras effekt och laddningstiden förlängs. Exempel på telefoner som använder sig av teknologin är Nokia Lumia 920, Samsung och Sony har även de alternativa lösningar men då med påbyggnad av skal.

 

Resonans laddning
Resonansteknik separerar sändare och mottagare, här kan man med andra ord prata om att energi färdas trådlöst genom luften. Möjliggör flexibilitet vid placering och uppladdning av flertalet apparater samtidigt. Tekniken förväntas kunna användas i allt ifrån laddning av mobila enheter i en bordsskiva till uppladdning av elbilar. Företaget Qualcomm visar här i en konceptvideo hur teknologin kan tänkas implementeras.

I väntan på en enhetlig standard
Företaget FlameStower lanserar på Kickstarter en lösning för den äventyrslystne mobilanvändaren. Genom att utnyttja den termoelektriska processen som uppstår vid upphettning av vatten överförs el till din telefon även på platser med mil till närmaste eluttag. Laddaren består av ett stöd där en vattenbehållare vilar på, en platta som placeras över eld eller annan värmekälla och en USB koppling som du sedermera ansluter din telefon till. Företaget utlovar ungefär tre minuters samtalstid för varje minut som telefonen laddas. För en mer utförlig demonstration klicka här.

 

 

Text: Better Business-redaktionen