Microsoft tar över Nokias mobildivision

Måns Nilsson

Microsoft meddelande idag att de köper Nokias mobildivision. Microsoft tar även över alla patent och licenser och diverse karttjänster. Köpet uppgår till 3,79 miljarder euro för Nokias enheter och tjänster, och 1,65 miljarder euro för att licensiera Nokias patent, vilket ger en totalsumma på 5,44 miljarder euro – drygt 47 miljarder svenska kronor.

I med köpet satsar Microsoft på att accelerera tillväxten för mobiltelefoner genom snabbare innovation, ökade synergier och enhetliga branding- och marknadsföringskampanjer. För Nokias del förväntas transaktionen att öka bolagets vinster betydligt och stärka dess finansiella position. Affären ska också ge en stadig grund för framtida investeringar i dess fortsatta verksamhet.

– Det är ett djärvt steg in i framtiden och en win-win för anställda, aktieägare och konsumenter i båda bolagen. Att föra dessa stora team tillsammans kommer att påskynda Microsofts aktie och vinst inom telefoni och att stärka de övergripande möjligheterna för både Microsoft och våra partners över hela vår familj av produkter och tjänster, säger Steve Ballmer, Microsofts verkställande direktör.

I och med affären kommer ett antal toppchefer att byta kontor från Nokia till Microsoft. En av dessa är Nokias vd Stephen Elop som varit tidigare toppchef på Microsoft och samtidigt är en av toppkandidaterna att ta över högsta posten på Microsoft när Ballmer kliver ner.

Ungefär 32 000 Nokia-anställda kommer börja på Microsoft. Affären förväntas bli klar under första kvartalet 2014, Nokia kommer då att fokusera på mobila nätverk och utrustning.

Text: Better Business-redaktionen