Nokia vill konkurrera med Android

Måns Nilsson

Nokia hoppas kunna öka antalet applikationer som finns tillgängliga för modellen Asha 501 som använder operativsystemet Asha OS. Detta för att göra den mer konkurrenskraftigt med Android på billiga smarta mobiler.

Den finska telefontillverkaren har allt mer fokuserat på mjukvara och applikationer för att göra Asha-familjen mer attraktiv, inklusive en nyligen skräddarsydd version av sina egna Here Maps för modellen 501, samt en LinkedIn-app som kan användas av ett antal Asha-modeller.

Men precis som andra leverantör måste Nokia locka stora trupper av mindre app-utvecklare som är dem som skapar de flesta apparna på marknaden. Enligt Nokia är Asha SDK 1.0 är en grupp verktyg som ska göra utveckling, tester, förpackning och distribution av Java-appar i Asha OS enklare.

För att hjälpa utvecklare att testa sina appar så har Nokia tillgängliggjort Asha 501 i sin tjänst Remote Device Access, en funktion som hjälper utvecklare att få åtkomst till telefoner online över en internetanslutning åtta timmar om dagen. På så sätt kan utvecklare säkerställa att applikationerna fungerar utan anmärkning. Dessutom kommer Nokia anordna webbseminarier för utvecklare under de kommande sex veckorna.

Nokia sålde 4,3 miljoner Asha-mobiler under det andra kvartalet 2013, jämfört med fem miljoner under årets tre första månader och 9,3 miljoner under det fjärde kvartalet 2012, vilket är en markant minskning, meddelar IDG News Service.

Text: Better Business-redaktionen