Surfplattorna har sprungit om smartphones

Måns Nilsson

Programvaruföretaget Adobe rapporterar i en ny undersökning att surfplattorna nu genererar mer trafik i form av sidvisningar än smartphones på internet. Undersökningen baseras på statistik från 100 miljarder besök på drygt 1000 webbplatser i Asien, Europa och USA.

Enligt Adobe står surfplattorna för åtta procent av det totala antalet sidvisningar, medan telefonerna ligger på sju procent. Några av orsakerna är att plattorna levererar renare grafik kombinerat med en bekvämare användning som helhetsmässigt skapar en bättre användarupplevelse.

– Upplevelsen med en surplatta är normalt sett mycket bättre än genom telefonen. Många använder den idag när de sitter i soffan på kvällen och har tid att surfa runt på nätet jämfört med när de är på språng, då mobilen används i större utsträckning, säger Malin Bodolla, marknadschef för Adobe Digital Marketing i Norden.

Stationära datorer och laptops är fortfarande våra absoluta favoritverktyg när vi surfar. De står för 84 procent av den samlade trafiken.

Undersökningen visar också att varje gång en användare tar upp sin surfplatta besöks 70 procent fler webbsidor än när vi surfar med våra smartphones.

– Det här är en anmärkningsvärt snabb utveckling för en lösning som bara funnits på marknaden under dryga tre år, säger Malin Bodolla.

Adobe värderar att slutsatserna i undersökningen är allmänna för hela Europa och att resultaten därmed även gäller för Sverige.

Text: Better Business-redaktionen