Grattis mobiltelefonen – 40 år i dag!

Måns Nilsson

Den 3 april 1973 ringde Motorolas ingenjör Marty Cooper det första allmänna mobilsamtalet i världen. Cooper ringde Joel Engel, chef hos konkurrenten Bell Labs, och sade ”Joel, det är Marty. Jag ringer dig från en mobiltelefon, en riktig portabel mobiltelefon.”

Mobiltelefonens fader Marty Cooper

Det första samtalet ringdes från en Motorola DynaTAC 8000x som vägde 790 gram och var 33 cm hög. En ansenlig storlek på en mobiltelefon i jämförelse mot dagens ultraslimmade smartphones. Själva telefonen kom att lanseras brett först tio år senare. Marty Cooper sägs vara mobiltelefonens fader och även den person som uppfann det som kommit att bli många människors käraste ägodel.

– När vi gjorde den första DynaTAC fanns inga storskaliga integrerade kretsar. Det fanns inga digitalkameror. Det fanns inga persondatorer. Det fanns absolut inget internet. Så det är svårt att greppa att det under min livstid skulle finnas tiotals miljoner transistorer i en mobiltelefon, och att utföra alla de saker man kan göra med den datorkraften. Det hände tillräkligt successivt att det inte blev ett stort överraskningsmoment, men jag är fortfarande förbluffad, säger Marty Cooper till The Verge.

Text: Better Business-redaktionen