Utmanarna i kampen om molnlagring

Måns Nilsson

Microsofts uppdaterade molntjänst SkyDrive finns nu tillgänglig på appstore vilket gör den kompatibel med både iPhone5 och iPad, något som Microsoft jobbat hårt för. I och med det hårdnar också kampen mellan de fyra största aktörerna i kampen om molnlagringen.

Apple har länge förhindrat Microsoft från att uppdatera SkyDrive-appen på iOS, enligt källor handlar det om tvister kring intäktsfördelningsavtal. Men nu har Microsoft till slut fått igenom sin 3.0-uppdatering där både iPhone 5 och iPad ingår. Skydrive kan nu komma att bli en stor utmanare till molntjänster som Dropbox, Google Drive och Apple iCloud.

Själva idén bakom SkyDrive är tämligen enkel och tjänsten är ett moln i sin enklaste form. SkyDrive är en samlad plats där du kan lagra all din data och få åtkomst från olika enheter. SkyDrive för iOS innebär att användarna nu får tillgång från valfri Apple-enhet. SkyDrive tillåter användarna att ladda upp data i form av bilder och videos direkt från mobilen eller surfplattan och är den enda molntjänsten tillgänglig på telefoner med Windows 8 Phone.

Microsoft erbjuder även SkyDrive Pro, en företagsversion av molntjänsten som är skräddarsydd för företagare. Filer som lagras i SkyDrive Pro är bara åtkomliga för användaren men kan enkelt delas mellan medarbetare i organisationen och är åtkomliga genom mobila enheter.

Fakta om SkyDrive Pro:

  • Lagra och organisera viktiga dokument på en säker plats i molnet eller på företagets SharePoint-server
  • Dela filer och mappar med andra inom organisationen och ge dem tillträde att redigera
  • Synkronisera filer och mappar på SkyDrive med din dator eller mobil och hämta information när du arbetar offline.

Text: Better Business-redaktionen