Förläng batteritiden på din smartphone

Måns Nilsson

När mobilen dör är det som att en liten del av dig själv försvinner för ett ögonblick. Du blir onåbar, naken och avstängd från omvärlden. Better Business berättar hur du kan förlänga batteritiden genom att justera några enkla inställningar på din smartphone.

Många tänker inte på att mobilen drar mer ström än nödvändigt även när den ligger och vilar i fickan. Oftast handlar det om att onödiga applikationer och notiser är aktiverade. Tricket att spara den dyrbara batteritiden är att minska mängden ström som mobilen använder per timme.

Undvik varma miljöer
Det viktigaste är att inte ha din mobil i direkt solljus eller i en varm bil vilket är skadligt för batteriet och förkortar även dess totala livstid. Det gör även att laddningen försvinner snabbare. En påslagen mobil trivs bäst i rumstemperatur medan en avstängd kan vistas i mellan -20 grader C och 45 grader C.

Reducera ljusstyrkan
Genom att reducera ljusstyrkan på skärmen så sparar du stora mängder ström. Skärmens styrka kan med fördel vara inställd på hälften av maxstyrkan.

Stäng av Bluetooth och Wi-Fi
När du stänger av Bluetooth tillåter du batteriet att leva en timme längre. När du befinner dig på platser som inte erbjuder Wi-Fi så finns det ingen anledning att ha denna strömslukare påslagen.

Uppdatera till senaste programvaran
Se till att du har den senaste programvaran i din smartphone. Uppdateringarna är alltid förädlingar av föregångarna och optimerar batteriets prestanda.

Platstjänster och notiser
En aktiv GPS i mobilen minskar batteritiden. Använd hellre funktionen när det verkligen behövs. Många appar, som exempelvis Facebook använder push notifications som talar om när du fått ett nytt meddelande. Avaktivera de notiser som du konstant inte använder.

Slå av 3G/4G
Genom att stänga av 3G eller 4G när du inte behöver surfa sparar du värdefull batteritid. De drar mer ström än både Edge och GPRS.

Slutligen är det viktigt att ladda och ladda ur mobilen fullkomligt minst en gång i månaden då batteriet behöver brukas för att inte förlora kapacitet.

Text: Better Business-redaktionen