4G har gått om 3G – när det gäller datatrafik

Måns Nilsson

Allt fler svenskar har upptäckt fördelarna med snabb surf via 4G. Statistik från Tele2 visar att datamängderna i 4G-nätet för första gången är större än datamängderna i 3G-nätet. Trendskiftet tyder på en fortsatt explosion av datatrafik i mobilnätet under resten av året.

Tele2 är i slutfasen med utbyggnaden av ett landsomfattande 4G-nät. Intresset från konsumenter och företag har ökat det senaste halvåret. Beviset är att mängden transporterad data i 4G-nätet nyligen passerade mängden data i 3G-nätet. Ett trendskifte med flera olika förklaringar.

– Det här visar vilket sug det börjar bli efter snabbare mobilsurf. Utvecklingen har främst drivits av kunder som köpt mobilt bredband med stöd för 4G men nu ser vi en ökad efterfrågan på 4G-telefoner och det kommer bidra till en fortsatt kraftig ökning av datatrafiken i 4G-nätet, säger Samuel Skott, ansvarig Tele2 Privat.

Med utrustning som stöder 4G skapas helt nya förutsättningar att arbeta mobilt och använda mobila tjänster, inte minst tack vare surfhastigheter på upp till 80 Mbit/s.

– Surfhastigheten gör det roligare och lättare att exempelvis titta på film, e-handla och ladda hem olika typer av filer. Dessutom förstärks upplevelsen när du är på resande fot eftersom 4G-nätet har en väldigt bra täckning och kvalitet, säger Samuel Skott.

Text: Better Business-redaktionen