148 miljoner appar laddas ner varje dag

Måns Nilsson

Myten om att appar skulle stöta på hårdare konkurrens från smarta hemsidor verkar överdriven. Antalet nedladdningar av appar fortsätter hela tiden att öka. Under årets första kvartal laddades hela 13,3 miljarder appar ner världen över.

Smartphones, plattor och andra mobila enheter får en allt viktigare roll i vår vardag och i våra jobb. Många har en längre tid trott att så kallade smarta hemsidor ska ta över apparnas plats i våra enheter. Så har det inte blivit – än i alla fall.

Nyligen publicerad data från analysföretaget Canalys visar att 148 miljoner mobila appar laddas ner dagligen – en ökning med hela 11 procent jämfört med föregående kvartal.

App Store, Google Play, Windows Phone Store och Blackberry World hade sammanlagt 13,3 miljarder nedladdningar under första kvartalet 2013. Intäkterna hos butikerna uppgick till 2,2 miljarder dollar under perioden – vilket motsvarar en ökning på 9 procent jämfört med Q4 2012.

App store och Google Play fortfarande störst
Undersökningen visar även att Google Play är störst vad gäller antal nedladdningar, 51 procent av marknaden jämfört med App Stores 40 procent. Trots detta är det fortfarande Apples butik som är den största kassakon. Det finns mer pengar för utvecklarna att tjäna via Appstore som under första kvartalet 2013 hade 74 procent av intäkterna, medan Google play uppges ha endast 20 procent.

– Apples App Store och Google Play är fortfarande tungviktarna bland appbutikerna. BlackBerry World och Windows Phone Store är ännu små i jämförelse, men räkna inte ut dem som utmanare, säger Tim Shepherd, senior-analytiker på Canalys.

Text: Better Business-redaktionen