De hetaste mobiltrenderna från MWC 2013

Måns Nilsson

Över 72 000 teknikintresserade besökte Mobile World Congress i Barcelona. Där visades det hetaste inom smartphones och surfplattor upp. Om du missade alla nyheter kan du vara lugn. Better Business listar mässans hetaste spaningar.

Världens snabbaste telefon Huaweis aggressiva kommunikation går inte att ta miste på och med nya Ascend P2 hävdar tillverkaren att de utvecklat världens snabbaste mobil. Huawei tjuvstartade mässan med att lansera Ascend P2 som enligt företaget själva är 50 procent snabbare än både Iphone 5 och Samsung Galaxy S3. Förutom P2 har Huawei även phableten Ascend Mate (större än både Galaxy Note 2 och Optimus G Pro) i sitt stall och nu siktar det kinesiska företaget på att bli den tredje största teknikaktören i världen efter Samsung och Apple.

LG utmanar Samsung
Optimus G Pro är LGs svar på Samsungs Galaxy Note 2 och är uppföljare till Optimus G. Optimus G Pro erbjuder användaren en 13 megapixel kamera och 1080p-upplösning med kristallklar bild. Mobilen har en massiv 5,5 tumsskärm vilket LG dolt väl med en ren design och ultratunna ramar. Tyvärr omges insidan av en plastig utsida vilket generar mindre premiumkänsla i förhållande till Optimus G.

Design ska bli Sonys framgångsfaktor
Stil och design var nyckelord när Sony presenterade sin nya surfplatta Xperia Tablet Z. Tillverkarens tidigare paddor har varit måttligt populära, men med karaktärsdrag som den vattentäta exteriören och mattsvarta ultraslimmade designen så är Xperia Tablet Z ett gediget hantverk. Plattans gestalt förhöjs ytterligare med dess nätta vikt på 495 gram, 10,1 tum gnistrande skärm och 6.9 mm tunna kropp.

Blackberrys nya flaggskepp
Blackberry Z10 är tillverkarens första smartphone med LTE-stöd och en enhet som Blackberry sätter mycket hopp till. Under MWC 2013 meddelade tillverkaren att Z10 har en ny Flow-funktion som innebär att användarens inbox, som kombinerar allt från e-post till sociala medier, finns i samma hubb vilket ytterligare ska underlätta multi-tasking. Med en 4,2 tumsskärm, 8 megapixel kamera och 1080p upplösning så ska den sätta Blackberry på kartan igen.

Samsung Galaxy Note 8
Samsung antyder redan i produktnamnet hur massiv skärmen är: 8 tum stor. Med en dimension som mäter 211 x 136 x 8 mm och en vikt på 338 gram så är Galaxy Note 8 en hybrid mellan Note II och Note 10.1 och en skarp konkurrent till Ipad Mini. Phableten kommer med ett inbyggt minne på 16 GB eller 32 GB och har inretts med tillverkarens fyrakärniga chip Exynos. Galaxy Note 8 har två kameror på 5 (baksida) respektive 1,3 (framsida) megapixel.

Oändlighetens mobiltelefon
Asus ville definitivt vara med och leka bland mobilgiganterna på MWC 2013. Den kinesiska tillverkaren presenterade Padfone Infinity som, med sin 5 tumsskärm, Full HD-upplösning och LTE-stöd definitivt är ett hett tillskott i mobilvärlden. Modellen använder Snapdragon 600 vilket är Qualcomms starkaste chip. Anmärkningsvärt med Infinity, precis som med tidigare Asus-modeller, är att den kan förvandlas till en surfplatta genom att placera mobilen i ett tabletskal med en 10,1 tumsskärm.

Operativsystemens mässa
Smartphones och Tablets i all ära, men årets mässa handlade mycket om innovation och mjukvara. Android och iOS har fått en stark utmanare i Mozillas Firefox OS. Mozilla vill skapa ett operativsystem som uteslutande vänder sig till HTML5-appar som kopplar direkt till webben och följer webbstandarder. Många utvecklare är irriterade på Apple och Googles låsta kontroll och idén bakom nya operativsystem som Firefox är Open Source.

Text: Better Business-redaktionen