Få full kontroll över alla företagets mobila enheter

Måns Nilsson

Att möjliggöra mobila arbetssätt och erbjuda bra lösningar för Bring Your Own Device (BYOD) är många IT-chefers största utmaning i dag. För att kunna säkerställa både bibehållen produktivitet och säkra företagets känsliga information finns Tele2s Mobile Device Management.

Allt fler anställda ställer i dag krav på att kunna arbeta mobilt och från fler plattformar än tidigare. Smartphones och surfplattor har blivit en naturlig del på många arbetsplatser.

Samtidigt ökar den skadliga koden och antalet elaka appar riktade mot smartphones radikalt.

Nödvändig för BYOD

Med Tele2s molntjänst för Mobile Device Management (MDM) kan IT-administratörer enkelt, via en webbsida, styra alla smartphones och plattor som är anslutna till systemet. Tele2 erbjuder lösningen i samarbete med Capricode och plattformen heter SyncShield.

– Har man en policy som tillåter BYOD är en sådan här lösning helt nödvändig för att kunna säkra informationsstrukturen i företaget, men för företag som inte tillåter BYOD är detta ett växande problem allt eftersom större mängder känslig information tillgängliggörs i anställdas mobila enheter, säger Anders Elmby, Product Manager Devices på Tele2 och fortsätter:

– Får man till exempel information om att en app cirkulerar som samlar in känslig information från användarna (det kan röra sig om personliga uppgifter, koder och kontouppgifter), så kan administratören ta bort den appen från alla anslutna telefoner och samtidigt sätta upp appen på en svart lista och då kan inga användare på företaget längre installera den.

Schemalägg regelbunden backup

Säkerhetsaspekten är naturligtvis den mest kritiska för ett företag, men MDM-lösningen erbjuder också möjligheter att maximera produktiviteten. På samma sätt som man kan ha en svart lista för skadliga och till och med appar som går ut över produktiviteten kan man ha en vit lista där man kan tipsa slutanvändaren om appar som skulle hjälpa dem i sitt arbete.

I molnlösningen kan man även schemalägga regelbundna backups av alla enheter, samt låsa och spärra telefoner om de tappas bort.

– Tjänsten fungerar på både smartphones och surfplattor, dessutom är den accessoberoende. Det behöver inte sitta ett SIM-kort i enheten man vill styra, utan det fungerar lika bra på enheter som bara är uppkopplade via wifi. Den är även korsplattformskompatibel vilket innebär att alla stora operativsystem för smartphones och surfplattor stöds, säger Anders Elmby.

 

Text: Better Business-redaktionen