Ultra HD – snart i smartphones

Måns Nilsson

Den nya generations processorer möjliggör smartphones att både spela upp och spela in film med dubbelt så bra upplösning som hos dagens teveapparater. Dessutom drar de mindre batteri.

På den stora mässan International Consumer Electronics Show (CES) visade Qualcomm upp sina nya processorer för Smartphones. Värstingen Snapdragon 800 är enligt tillverkaren 75 procent starkare än tidigare modeller, samtidigt som strömförbrukningen förminskats markant.

Qualcomms nya processor gör det möjligt för smartphones och plattor att konkurrera med teve-spel när det gäller grafiken och den nya generationens processorer kommer att ytterligare driva på utvecklingen med teve i mobilen.

Snapdragon 800 möjliggör både uppspelning och inspelning av film i Ultra-HD, som innehåller en upplösning på 2560 x 2048 pixlar. Det är drygt dubbelt så mycket som i de flesta teveapparater i dag.

På CES visade även Qualcomms konkurrenter upp sina nya processorer. Qualcomm är fortfarande marknadsledande, men fårstark konkurrens från både Nvidias Tegra 4 och Samsungs Exynos 5.

 

TEXT: Better Business-redaktionen