De fem hetaste tekniktrenderna för 2013

Måns Nilsson

Världens största teknikmässa Consumer Electronics Show (CES) avslutades förra veckan i Las Vegas. Om du missade alla nyheter kan du vara lugn. Better Business listar de fem hetaste trendspaningarna för 2013.

Ultra HD och 4K
3D i all ära, men under årets mässa låg fokus på något helt annat. Sony visade upp sin Ultra HD TV med 4K-upplösning. OLED-modellen beskrivs som ”världens största”. Även Panasonic visade upp en liknande modell under mässan. 4K är nästa generations UHD TV där upplösningen är så mycket som fyra gånger högre än 1080p.

Större skärmar
En annan lysande trend är mobila enheter med betydligt större och vassare skärm. Sony ligger även här i framkant med modellen Xperia Z vars 5 tum stora skärm erbjuder 1080p-upplösning. Andra Androidtillverkare som HTC, Lenovo och Alcatel erbjuder även spetsmodeller med liknande specifikationer.

Smarta klockor
SmartWatch funkar som en mikroversion till Smartphones där användaren till exempel kan avläsa SMS på klockan utan att behöva ta fram sin mobil. Denna multitouch-enhet interagerar med både iPhone och Android genom bluetooth. Både Pebble, Sony och Casio erbjuder dessa produkter.

Surfplattor ännu bättre
Surfplattor kommer fortsätta vara en trend genom 2013 och mest buzz är det kring Microsofts kraftfulla efterträdare Surface Windows 8 Pro. Hybrider mellan smartphone/surfplatta/laptop kommer ta för sig mer på marknaden än tidigare. Det kommer också finnas en större relevans för företag att köpa in denna typ av produkter nu när molntjänster blir bättre, billigare och vanligare och operativsystemen för dessa produkter blir mer mogna.

Appar – till i stort sett allt
Apple annonserade under mässan att det 2012 laddades ner över 40 miljarder appar. Dessutom har apparna har blivit extremt sofistikerade. Trenden föreslår en brutal ökning av funktionalitet i mobiltelefonen främst genom appar. Användaren kan få tillgång till hotellrum samtidigt som smartphonen kan användas som fjärrkontroll till TV:n och avläsa vad du har i ditt kylskåp. Trenden visar också på en ökning av appar inom hälsa och fitness.

 

Text: Better Business-redaktionen