”Självläkande” flashminnen kan revolutionera telefoner och paddor

Måns Nilsson

Så kallade flashminnen (NAND) som bland annat finns i smarta telefoner och läsplattor är som bekant billiga och hyfsat snabba men har en begränsad livslängd. Men nu har Taiwanesiska forskare listat ut hur livslängden kan ökas dramatiskt.

 

Flashminnen av typen NAND är normalt bara användbart för cirka 10 000 läs- och skrivcykler, sedan slutar de ofta att fungera som de ska. Det här problemet har forskare arbetet med att lösa en längre tid. Forskare på Marconix i Taiwan ska inom kort presentera hur de listat ut hur man kan förbättra läs- och skrivcyklerna till 100 miljoner från 10 000 i dag. Det ska enligt BGR News ske med hjälp av en självläkande process som använder ett flash-chip med inbyggda värmare som han hybridisera små grupper av minnesceller. Det betyder att det skulle vara möjligt att skapa ett chip där informationen kan raderas och sparas om och om igen utan att brytas ner. Om det visare sig så bra som Macronix tror kan det få en stor betydelse för telekomindustrin. Än så länge finns inga besked om eller när ett sådant chip skulle kunna vara i kommersiellt bruk.