Laila Bagge: ”Alla mina företag har startat som en hobby”

Måns Nilsson

Multientreprenören Laila Bagge Wahlgren är kanske mest känd som jurymedlem i Idol – men hon har betydligt fler strängar på sin lyra. För Better Business berättar hon om sina sju bolag, sitt nya headsetsmycke och hur det är att inte vara en ”trygghetsknarkare”.

 

När Laila Bagge Wahlgren ska räkna upp alla sina företag krävs en hel del tänkande – och ganska mycket tid. För de är många:

– Ja, det kan vara svårt att hålla reda på alla ibland. Alla bolag som jag har med Anders Bagge och Andreas Carlsson ska jag slå ihop till ett enda. Det är nästan hysteriskt hur många det är, säger Laila Bagge Wahlgren.

Hur hinner du med allting?

– Det gör man inte, i alla fall inte själv. Det viktigaste är att man allierar sig med rätt människor. I alla bolag, utom LB Management, har jag personer jag jobbar med och vi har tydliga rollfördelningar, säger Laila Bagge Wahlgren.

Det låter tidskrävande…

– Alla företagare vet att man egentligen aldrig är ledig. Även om du är ledig så händer det alltid något med något bolag, eller så händer det för lite och då måste man ju ta tag i det. Det är varje dag, även på helger. Ringer telefonen så måste man svara och ringer den inte måste man se till att den gör det, säger Laila Bagge Wahlgren.

Är det värt allt jobb då?

– Absolut, jag älskar mitt jobb. Alla mina företag har startat som en hobby. Sedan är det ju så att i slutändan bestämmer jag ju helt över min egen tid. Jag kan stänga ner bolag om jag känner att det blir för mycket, säger Laila Bagge Wahlgren.

Under gymnasietiden jobbade Laila extra på McDonalds, men något ”riktigt” jobb har hon aldrig haft.

– Att ha någonstans att gå varje dag mellan åtta till fyra har jag aldrig haft. Jag vet inte hur det känns. Vi människor är trygghetsknarkare om man säger så, man gillar att ha en trygghet. Men jag gillar att styra mitt eget öde och själv kunna styra över min tid. Man har bara sig själv att skylla om det inte går bra och på samma sätt är det helt ens egen förtjänst om det går bra, säger Laila Bagge Wahlgren.

Vilka svårigheter har du stött på i din entreprenörskarriär?

– I början var det att bli tagen på allvar. Som ung, blond tjej i en mansdominerad bransch är tufft. Jag är glad att jag fick chansen av Tommy Mottola (legendarisk amerikansk skivbolagsdirektör), i USA. Jag är inte säker på att jag fått samma chans i Sverige, säger Bagge Wahlgren.

Just nu är hon, genom smyckesföretaget Rock By Sweden, aktuell som designer av headsetsmycken som säljs i Tele2s butiker. Kollektionen går under namnet Gear By RBS och består av tolv olika headsets.

Laila Bagge Wahlgren är själv en stor mobiltelefonanvändare. Men alla olika bolag till trots har hon själv bara en telefon.

– Jag har faktiskt bara det. Men den svarar jag å andra sidan på dygnet runt. Hade jag haft en arbetstelefon så hade jag ändå varit anträffbar på den ständigt, så då kan jag lika gärna ha en. Jag har allt mitt jobb i den, säger hon.

 

Text: Better Business-redaktionen