Så botar du din mobilstress

Måns Nilsson

Kollar du mejlen hela tiden eller känner du dig tvungen att veta vad som händer på Facebook och Twitter lite för ofta? Blir du stressad när du inte har täckning? Möjligheterna mobiltelefonerna ger oss blir hela tiden större – men det blir stressen också.

– Många av mina klienter upplever att de blir stressade av sitt mobiltelefonanvändande, säger beteendevetaren och stresscoachen Maria Helander.

Stranden, kobben och fjällstugan. Tidigare var det ställen där du helt kunde koppla av och vara helt avskärmad och bortkopplad från omvärlden. Nu har de ställena fått sig en ansiktslyftning: din smartphone fungerar även där.

Många upplever att det är stressigt att vara uppkopplad och nåbar jämt och ständigt.

– Jag märker det väldigt mycket på mina klienter hur de är mer stressade. De upplever en stress över att de alltid måste vara tillgängliga. Att man bara ska vara ett telefonsamtal bort och att man ska svara på ett mejl inom en timme, säger Maria Helander.

De få gånger stapeln på mobilen är tom kan också leda till stress. Vetskapen om  att saker och ting händer utan att man har möjlighet att ta del av dem gör att många har svårt att koppla av.

– Det kan även vara så att man blir stressad av att inte ha täckning. De blir stressade för att de inte vet vad som händer. Man kan missa ett jobb, ett viktigt mejl eller någon kul uppdatering på Facebook, säger Maria Helander.

Vad kan mobilstressen leda till?

– Vi kommer att se fler och fler människor faktiskt bli fysiskt sjuka av den här stressen. Många är inte uppmärksamma på signaler på stressen och de återhämtar sig inte förrän de traskat rakt in i den berömda väggen, säger Maria Helander.

 

TEXT: Better Business-redaktionen