App-entreprenörerna Mathias och Martin lever sin dröm

Måns Nilsson

Med support från Tele2 Business blev pojkdrömmen verklighet. Mathias och Martin gick från examen till Apping AB utan att passera ”gå”!

NYTÄNK, TACK! Martin Öhmans och Mathias Amnells dröm har blivit verklighet med företaget Apping. Någon speciell drömkund har de inte. Men gärna företag eller organisationer som tänker nytt och som inte är rädda för att pröva nya sätt att arbeta.

NYTÄNK, TACK! Martin Öhmans och Mathias Amnells dröm har blivit verklighet med företaget Apping. Någon speciell drömkund har de inte. Men gärna företag eller organisationer som tänker nytt och som inte är rädda för att pröva nya sätt att arbeta.

När det var dags för eget projektarbete på Halmstads högskola bestämde sig klasskamraterna Mathias Amnell och Martin Öhman för att tillsammans utforska det här med appar. De kände på sig att appar kunde bli något stort och att det var lika bra att passa på. Ett år senare, innan de tog examen från Valfritt informatikprogram, hade Mathias och Martin startat ett företag ihop: Apping AB.

Sedan 2010 utvecklar Apping Iphone- och Ipad-applikationer till såväl enmansföretag som stora börsnoterade organisationer. Till Getinge Infection Control har de till exempel tagit fram en applikation som riktar sig främst till säljare. Med hjälp av appen kan en säljare snabbt och enkelt söka bland alla produkter och visa produktblad, presentationer och videoklipp. Och med en enkel knapptryckning kan dokumenten skickas till kund via e-post.

Att driva eget är en dröm som både Mathias och Martin haft sedan länge. För Martin föddes visionen om det egna knäcket under gymnasietiden. Han lockades av att få forma sitt eget företag, välja samarbetspartner och skapa sin egen arbetsmiljö. Mathias såg sig själv som entreprenör redan som tolvåring.

– Jag hittade en gammal skolpärm från årskurs sex hemma hos mamma. Där hade jag skrivit att när jag blir stor ska jag jobba med programmering och ha 10 till 15 anställda. Och så blev det, skrattar han. I alla fall är vi på god väg.

Mathias och Martin menar att de är varandras kopior, fast tillräckligt annorlunda för att komplettera varandra.

– Mathias är en klippa på kundmöten. Han är omtänksam och lätt att få kontakt med. Dessutom har han humor, recenserar Martin.

– Martin är analytikern och han tänker till både före och efter att han handlar. Han är rolig och otroligt smart, säger Mathias.

Att entreprenörskapet skulle innehålla oväntade uppförsbackar är ingenting som appkillarna har erfarit, snarare tvärtom.

– Marknaden är otroligt het, vi har inte behövt marknadsföra oss alls, säger Mathias.

Det som förvånat killarna mest är att kundmöten tar betydligt mer tid än de kunde föreställa sig. Därför siktar de nu på att anställa en programmerare som kan arbeta med den biten så att de själva kan koncentrera sig på nästa projekt, en alkoholmätare som kopplas in i smartphones. Den ska bland annat ge användaren statistik samt varningar om lagliga gränser.

– Det här är något helt nytt. Det finns få fysiska produkter som kopplas in i smartphones. Det är många utmaningar längs vägen, men det är det som gör det så roligt, säger Mathias.

Apping siktar på att om fem år ha upp till 20 anställda. Var företaget kommer att etablera sig rent geografiskt får marknaden visa. Men oavsett var de hamnar ska deras kontor bli ett skönt ställe med högt i tak.

– Det ska bli grymt. Lite snyggare och lite bättre. Precis som våra appar!

MATHIAS OM MARTIN: ”Martin är analytikern och han tänker till både före och efter att han handlar. Han är rolig och otroligt smart.”

MATHIAS OM MARTIN: ”Martin är analytikern och han tänker till både före och efter att han handlar. Han är rolig och otroligt smart.”

MARTIN OM MATHIAS: ”Han är en klippa på kundmöten. Han är omtänksam och lätt att få kontakt med. Dessutom har han humor.”

MARTIN OM MATHIAS: ”Han är en klippa på kundmöten. Han är omtänksam och lätt att få kontakt med. Dessutom har han humor.”

Text: Åsa Steinsvik  Foto: Caroline Tibell