Xtravel ökar hastigheten med 4G

Måns Nilsson

För ett reseföretag som sysslar med äventyr och extremsport är det viktigt både att kunna surfa riskfritt och att snabbt och enkelt kunna uppdatera sin webbplats. Med hjälp av en 4G-router från Tele2 har Xtravel lyckats effektivisera arbetet.

SNABBT SKA DET GÅ. Xtravels vd Eric Asmussen (i mitten) ställer stora krav på hastigheten – både när det gäller internetkapacitet och skidåkning. Här är han tillsammans med freeskiåkaren Sverre Liljekvist (till vänster i grönt) och Klas Granström, journalist (i blått).

SNABBT SKA DET GÅ. Xtravels vd Eric Asmussen (i mitten) ställer stora krav på hastigheten – både när det gäller internetkapacitet och skidåkning. Här är han tillsammans med freeskiåkaren Sverre Liljekvist (till vänster i grönt) och Klas Granström, journalist (i blått).

För reseföretaget Xtravel är det ovärderligt att kunna ha ett rikt och uppdaterat bild- och filmmaterial på sin sajt. De har därför ett stort behov av en surflösning där sådant material snabbt och enkelt kan laddas upp.

– Vi hade nog inte tänkt så mycket på vår internetlösning på kontoret tidigare, men när Tele2 föreslog att vi skulle prova deras 4G-router märkte vi snabbt hur bra det kan fungera. Hastigheten vid upp- och nedladdningar har ökat tre eller fyra gånger genom den här lösningen, säger Eric Asmussen.

Eric Asmussen är grundare av och vd för Xtravel, som riktar sig till både privatpersoner och företag och vars erbjudande handlar om ”resor för ungdomligt sinnade”. Det innebär i praktiken såväl extrem skidåkning och vågsurf som äventyrsresor och hisnande turer på mountainbike.

Företaget, som just nu expanderar till både Norge och Storbritannien, har åtta anställda och ett 50-tal guider som arbetar ute i världen. För ett kontor som måste ha regelbunden och pålitlig kontakt med människor i olika hörn av världen är förstås en stabil lösning för både telefoni och surf avgörande.

Sedan årsskiftet har Xtravel och Tele2 ett samarbete som för Xtravels del bland annat innebär att samtliga på kontoret och de långtidsanställda guiderna har telefoner med abonnemang från Tele2 och att man på kontoret surfar via Tele2s 4G-router.

– Det är så enkelt, säger Eric Asmussen. Det är bara att koppla in en strömkabel och så funkar det. Och det är viktigt för oss att kunna komma åt servern på ett snabbt och säkert sätt var i världen vi än befinner oss.

– Nu känns det hela riskfritt, fortsätter han. Våra guider måste till exempel kunna komma åt aktuella passagerarlistor snabbt och enkelt. Om en lista ändras en fredagskväll fungerar det inte att guiden som står på en flygplats i Italien på lördag morgon har en gammal utskriven lista i handen.

Än så länge är det enbart på kontoret som Xtravels anställda surfar i 4G-hastighet, men Eric Asmussen tror att användningen kommer att se annorlunda ut i framtiden. Bland annat har företaget ambitionen att se till att under alla transfers mellan flyg och hotell ha ett par surfplattor tillgängliga för resenärerna i Xtravels minibussar. Han ser också fördelar med att kunna erbjuda sina kunder att via Xtravel kunna skicka MMS och videomaterial hem till nära och kära.

– Och när möjligheterna att surfa i högre hastigheter ökar uppstår ju också nya behov hos oss. Jag kan tänka mig att det kommer att bli viktigare att kunna lägga upp bilder och filmer från resor direkt på plats, när det händer, i stället för att som nu göra det när man kommer tillbaka till hotellet efter en lång dag på berget eller bland vågorna, förklarar Asmussen. Det vore också coolt om man snart kan se lite av vad ens vänner gör på sina resor med oss, till exempel via en direktsänd länk från en kamera på hjälmen eller surfbrädan.

På plats hemma i Sverige har den nya lösningen med 4G-routern också inneburit att anställda som är ute på företagspresentationer enkelt kan nå material från servern på kontoret, samtidigt som personalen också kan kommunicera snabbare med varandra.

– Det här har helt enkelt blivit skitbra för oss, sammanfattar Eric Asmussen.

Text: Therese Eriksson  Foto: Daniel Rönnback