Tvillingkort – vad är det bra för?

Måns Nilsson

Vi vet alla hur viktigt det är att kunna arbeta flexibelt och på flera olika enheter. Men vi vill slippa besväret med att ha mer än ett abonnemang. Så för enkelhetens skull finns tvillingkortet. Mikael Gilljam, produktchef Mobilt B2B på Tele2, berättar mer. 

DUBBELT UPP. Laptop, mobil och surfplatta ... Med tvillingkort kan du klara dig på bara ett abonnemang även om du använder flera olika enheter.

DUBBELT UPP. Laptop, mobil och surfplatta … Med tvillingkort kan du klara dig på bara ett abonnemang även om du använder flera olika enheter.

Vad är tvillingkort?

– Ett tvillingkort är ett extra SIM-kort som ”speglar” ditt befintliga abonnemang. Om du till exempel har ett mobilabonnemang och skaffar en surfplatta utan ytterligare ett abonnemang kan du få ett andra SIM-kort till ditt befintliga abonnemang. Du kan då använda det i ytterligare en enhet, som surfplattan eller datorn. Det finns tre olika tvillingkort: ett som bara speglar röstdelen av abonnemanget, ett som speglar datadelen och ett som speglar både röst och data. Det är alltså ett sätt att utnyttja ditt enda abonnemang i flera terminaler i stället för att betala för två abonnemang.

Vilka behöver ett tvillingkort?

– För företag med lite mindre uppkopplingsbehov finns mobilabonnemang där det ingår en månatlig surfmängd som passar om man kanske bara behöver kolla e-post och skicka filer från två olika terminaler. Då kan man välja ett tvillingkort som speglar mobilabonnemanget. Hos andra företag kanske de anställda måste kunna göra mer. Då väljer man antingen att uppgradera sin surfmängd – eller att teckna ett mobilt bredbandsabonnemang. Användare med större behov kan naturligtvis välja ett paket som täcker alltihop. Tvillingkort är en tilläggstjänst och det viktigaste är alltid att noga fundera över sitt eget, specifika behov.

Man bör ställa sig frågan om hur man kommer att använda sitt tvillingkort och förstå att egenskaperna hos huvudabonnemanget blir detsamma på det andra SIM-kortet. Vill du använda abonnemanget främst till mobilen men också till att surfa en hel del med din bärbara dator i jobbet behöver du kanske ett paket med lite större surfmängd och högre hastighet. Vill du bara kunna kolla meddelanden, mejl och andra snabba uppgifter i en surfplatta kanske du inte behöver så stor surfmängd. Den största fördelen är att du slipper byta SIM-kort mellan terminaler eller använda mobilen som en WiFi-router till exempelvis surfplattan. Om du gör det får du dessutom en lägre hastighet än om du har ett tvillingkort.

Hur ser fakturan ut?

– Allt kommer på samma räkning, precis som vanligt. Det är två SIM-kort i olika terminaler men samtal, surf och andra tjänster syns som vanligt – det är ett och samma abonnemang. Skillnaden är att räkningen blir mindre med ett tvillingkort. Du betalar bara till en operatör och för ett abonnemang – du får alltså mer för pengarna.

Det låter ganska enkelt – varför har detta inte funnits tidigare?

– Tvillingkort har funnits tidigare. Men nu när surfplattor blir allt vanligare, och efterfrågan på tjänster som gör det enklare att arbeta mobilt och flexibelt ökar, har vi utvecklat konceptet.

Text: Staffan J Thorsell  Illustration: Malin Wigren