Nanoteknik gör mobilen osynlig

Måns Nilsson

Mobilen som är inbyggd i dina kläder, mäter din puls och låter sig styras av blicken. Science fiction? Nej, inte enligt Tomas Bennich, projektledare för Kista Mobile & Multimedia Network.

GLÖM SMARTPHONES! Inom en snar framtid väntar betydligt mer avancerade mobiler, menar Tomas Bennich, projektledare för Kista Mobile & Multimedia Network.

GLÖM SMARTPHONES! Inom en snar framtid väntar betydligt mer avancerade mobiler, menar Tomas Bennich, projektledare för Kista Mobile & Multimedia Network.

Det händer mycket i mobilvärlden just nu. Både marknad och teknik genomgår stora förändringar, och kampen om marknadsandelar och positioner är stenhård.

– Inte konstigt, eftersom det säljs fler smartphones än pc sedan något år tillbaka. Alla företag som vill lansera en mjukvaruprodukt eller tjänst på den globala marknaden måste alltså ha koll på den mobila biten först, säger Tomas Bennich på Kista Mobile & Multimedia Network, som drivs av organisationen Kista Science City.

Att allt fler företag ser mobilen som en livsviktig affärsplattform ger förstås utvecklingen av själva telefonen en skjuts. Hur kommer då framtidens mobiler att se ut? Ja, åtminstone inte som de rektangulära smådatorer vi bär på i dag.

– Det är mer sannolikt att telefonen sitter i kontaktlinsen än att du håller den i handen, säger han.

Att bygga in telefonen i andra föremål kallas embedding. En aktör som arbetar aktivt med embedding är Nokia, som forskar intensivt kring nanoteknik just för att göra mobilerna mindre och lättare. Framtidsscenariot är att sy in mobilen i kläderna och låta den registrera vad som händer med ägaren och omgivningen, varpå informationen kan förmedlas via internet. Med hjälp av sensorer skulle mobilen kunna mäta puls, registrera halten av luftföroreningar, hjälpa till att diagnosticera sjukdomar och mycket mer.

Tomas Bennich tipsar också om att hålla ett öga på Google.

– De håller på att ta fram smarta Androidbaserade glasögon som kan ta bilder, filma, ge vägbeskrivningar och visa information om det man ser runt omkring sig. Detta är ett bra exempel även på trenden ”augmented reality”, som man skulle kunna översätta med ”förhöjd verklighet”.

Mobilernas svaga punkter är ofta batteriet, skärmen och kameran. Även här pågår förstås intensiv forskning. Nokia tittar nu på möjligheterna att inte bara bygga batterier med längre hållbarhetstid utan även batterier som kan självladda genom att omvandla ägarens rörelseenergi till elektricitet. På skärmfronten händer också saker. Nippon Electric Glass har utvecklat en typ av glas för skärmar som uppges vara nästintill helt osynligt. Och Samsung är på gång med Galaxy Skin, en revolutionerande skärm som du kan böja hur du vill och till och med vrida runt handleden.

– Även kamerorna utvecklas i rasande fart. Min gissning är att vi kommer att styra mobilerna med ögonrörelser inom en snar framtid. Och med hjälp av gester. Du sveper ovanför skärmen i stället för att röra vid den.

Exakt hur framtidens mobil kommer att se ut är förstås en öppen fråga. Klart är däremot att den snabba utvecklingen manar till eftertanke, menar Tomas Bennich.

– Med tanke på allt som är på gång måste varje klok företagare fråga sig hur mobilen kan bidra till en bättre affär, både i dag och i framtiden. Möjligheterna är oändliga.

Text: Jacob Härnqvist