Vilken mobiltelefon ska jag satsa på?

Måns Nilsson

Det väller fram nya modeller. Men vilken ska man välja? Tele2s produktchef Anders Elmby guidar i telefondjungeln och pekar ut de tydligaste trenderna just nu.

Anders Elmby med iPhone (Foto: Kristina Sahlén)

TRENDSPANARE. Enligt Anders Elmby blir skillnaden mellan mobilen och datorn allt mindre. Med tillbehör som tangentbord och en extra bildskärm kan mobilen fungera utmärkt som dator!

Vad är trendigt på mobilmarknaden nu?

– Avancerade och kraftfulla telefoner. Tillverkarna tävlar med längre batteritider och starkare processorer. När telefonerna blir kraftfullare blir de mer som datorer. Det har börjat komma tillbehör för att kunna docka telefonerna till tangentbord och skärmar.

– Den andra trenden är 4G-telefoner som det går att surfa betydligt snabbare med. Tele2 lanserade den första modellen i Europa i januari tillsammans med Samsung.

Vad ska företag tänka på när de väljer mobiltelefon?

– Det första man ska titta på är vilket mobilt operativsystem som passar verksamheten bäst. Använder man till exempel Salesforce CRM i sin verksamhet är det kanske klokast att välja Iphone, eftersom det finns en mycket bra Salesforce-app till Iphone. Det är bra att göra lite detektivarbete innan man tar ett beslut.

– Den andra frågan är vilken leverantör av hårdvara man önskar. För Android och Windows Phone finns ett antal olika tillverkare som erbjuder olika modeller. De har så klart olika pris, specifikationer och kvalitet. Även där får man göra en behovsanalys för att inte betala för funktionalitet som inte behövs.

Vad är företagen mest intresserade av?

– De väljer efter behov mer än för att uttrycka identitet. Men det är ändå framför allt smartphones som gäller. Vissa företag jobbar också så att de står för ett abonnemang och ger en subvention så får den anställde själv välja hur mycket man vill lägga på själva telefonen.

Vilka företag satsar mest på bra telefoner?

– Det är inte branschberoende på det sättet. En snickare på Skanska kanske inte behöver en Iphone, medan en snickare som är egen företagare gör det för då kan han ha kontoret på fickan. Däremot är genomslaget större i storstäderna. Jag har sett siffror på att det finns 1,2 smartphones per invånare i Stockholm.

Vad kommer framöver?

– Det är mycket hemlighetsmakeri, särskilt från Apple. Det är därför alltid extremt svårt att säga något alls om när nästa Iphone kommer. I maj lanserade Samsung sin Galaxy SIII, en riktigt efterlängtad modell. I övrigt väntas nya intressanta modeller från alla andra tillverkare, där fler satsar på 4G.

Vad är helt ute?

– Det vi kallar featurephones, det vill säga telefoner som inte är smarta och som det inte går att ladda ner appar till. Och telefoner som har satsat allt på en bra kamera eller en bra mp3-spelare. Kunderna nöjer sig inte med en bra funktion, de vill ha allt och kostar på sig allt.

Text: Per Cornell  Foto: Kristina Sahlén

SAMSUNG GALAXY SIII. För företaget som vill visa att det ligger i framkant. – Är med sina specifikationer ett monster i mobilvärlden och har mycket extra funktionalitet som andra telefoner saknar, säger Anders Elmby.

EARLY ADOPTER? För företag som vill visa att de ligger i framkant rekommenderar Anders nya Samsung Galaxy SIII. – Med sina specifikationer är den ett monster i mobilvärlden och har mycket extra funktionalitet som andra telefoner saknar.

NOKIA LUMIA 800. För företag som vill sticka ut. – Med Lumia-serien är Nokia tillbaka på banan igen. Kvalitet, färger och operativsystemet Windows Phone – den här telefonen sticker ut, säger Elmby.

FÖR FÖRETAG SOM VILL SYNAS tipsar Elmby om Nokia Lumia 800. – Med Lumia-serien är Nokia tillbaka på banan igen. Kvalitet, färger och operativsystemet Windows Phone – den här telefonen sticker ut.

SONY XPERIA S. – Har ett designspråk som talar för sig självt. Den smarta NFC-funktionaliteten och SmartTags som följer med i paketet sticker ut.

INTE HELLER NÅGON BLYG VIOL. – Sony Xperia S har ett designspråk som talar för sig självt. Den smarta NFC-funktionaliteten och SmartTags som följer med i paketet sticker ut.

FÖR FÖRETAGET SOM VILL VARA DISKRET. – Apple Iphone 4S går i antingen svart eller vitt och är mainstream i dag. Med Iphone får du en funktionell och diskret telefon som sällan gör dig besviken.

FÖR DET DISKRETA FÖRETAGET. – Apple Iphone 4S går i antingen svart eller vitt och är mainstream i dag. Med Iphone får du en funktionell och diskret telefon som sällan gör dig besviken.

MOTOROLA DEFY+. För företag som söker funktion. – Det bästa alternativet, som med sin ruggade design, IP67-klassning och Android som operativsystem, passar både hantverkare och personer med aktiv livsstil.

FÖR FÖRETAG SOM SÖKER FUNKTION.  – Då är Motorola Defy+ bästa alternativet, som med sin ruggade design, IP67-klassning som gör den tålig mot damm och fukt, och Android som operativsystem, passar både hantverkare och personer med aktiv livsstil.

 

LÄS MER OM VARJE MODELL:

http://www.tele2.se/foretag/mobiltelefoner/Mobil_Large_new_Samsung_Galaxy_S_III

http://www.tele2.se/foretag/mobiltelefoner/Mobil_Large_new_Nokia_Lumia_800

http://www.tele2.se/foretag/mobiltelefoner/Mobil_Large_new_Sony_Xperia_S

http://www.tele2.se/foretag/mobiltelefoner/Mobil_Large_new_Apple_iPhone_4S_16GB

http://www.tele2.se/foretag/mobiltelefoner/Mobil_Large_Motorola_Defy_Plus