Karin Adelsköld får spel på mobilen

Måns Nilsson

Mobilen är hennes absoluta favorit bland teknikprylar. I den finns hela hennes liv som bloggare, twittrare, journalist och ståuppkomiker. ”Jag lånar hellre ut min tandborste än min mobil. Mobilen är alldeles för privat”, säger Årets kvinnliga komiker, Karin Adelsköld.

PRYLTOKIG POLITIKER. Karin Adelsköld är inte bara komiker i Parlamentet – hon är journalist och hängiven teknikbloggare också. Hon får dock aldrig bli för fäst vid en mobilmodell eftersom hon testar en ny var tredje vecka.

PRYLTOKIG POLITIKER. Karin Adelsköld är inte bara komiker i Parlamentet – hon är journalist och hängiven teknikbloggare också. Hon får dock aldrig bli för fäst vid en mobilmodell eftersom hon testar en ny var tredje vecka.

När Sveriges roligaste kvinna får välja mobiltelefon blir det helst en Android, gärna av märket Samsung eller HTC. Men det får hon inte. Som mobiltestare på tekniksajten Lilla gumman byter Karin Adelsköld mobil var tredje vecka. Just nu har hon en Iphone och konstaterar att den är bra, men att hon saknar sin Android.

– Jag passar jättebra ihop med Androidtelefoner, men visst ser jag att Iphone har vissa fördelar, till exempel vinner den på alla snygga appar och spel.

Just spelen är en skön avkoppling för Karin. Det är på kvällen, när barnen har lagt sig, blogginläggen är skrivna, mejlen är kollad och kvällstidningarna lästa – allt utfört i telefonen naturligtvis – som mobilspelen åker fram. Lite generat erkänner hon att hon fortfarande är en hängiven Doodle jump- fantast. ”Trots att alla andra har slutat för längesen.” Men att hon även har fastnat för Wordfeud, den mobila motsvarigheten till Alfapet som går att spela mot vem som helst över nätet.

– Att spela är lite lyx för mig, men man måste begränsa det, så på Wordfeud spelar jag bara mot min pojkvän. Annars skulle det bli alltför många som vill spela och då skulle jag inte hinna med något annat. Men att spela mobilspel över nätet, mot vem som helst, var som helst, när som helst, det är helt klart framtiden.

Karin Adelsköld är en sann mångsysslare. Vid sidan om jobbet som ståuppkomiker och tekniktipsare i SVT:s Gokväll sitter hon med i Parlamentet och driver Sveriges första teknikblogg för tjejer, Lilla gumman. Dessutom är hon en hängiven twittrare. Teknikintresset har hon med sig från barnsben. När hon växte upp som äldsta dotter av fyra på en bondgård i Östergötland fanns det aldrig något utrymme att ifrågasätta om tjejer och teknik går ihop. Det var bara att meka med traktorn om den gick sönder eller byta en propp om den pajade. Nyfikenheten för tekniken har hon tagit med sig genom livet och i dag är den alltså en del av hennes yrkesroll.

– Men jag är egentligen mest intresserad av allt man kan göra med prylarna, snarare än själva tekniken bakom. Det finns inget bättre än att packa upp en ny mobil och tänka ”åh, vad kan jag göra med denna?”

Som komiker ser hon till att utnyttja det faktum att vi alla känner oss lite småkorkade när vi ska lära oss alla funktioner i en ny telefon.

– Det finns massor av humor i tekniken och jag brukar dra en hel del mobilskämt. Det finns väl inget som får oss att känna oss så dumma som första gången vi ska använda en ny smartphone. Och trots att det har hänt massor med tekniken de senaste åren så har det inte hänt ett dyft med instruktionsböckerna. Det är också en bra källa till skämt.

Men mobilen och alla dess möjligheter är inte bara av godo, den kan också få en trött, dubbelarbetande småbarnsmamma att stanna uppe alldeles för sent om kvällarna. Det har Karin tagit fasta på.

– Mina barn har max en timmes skärmtid per dag, men själv har jag ju inga sådana begränsningar. Därför har jag startat ett konto på Twitter som heter ”Gå och lägg dig”, där jag skickar ut en tweet varje kväll vid elva som uppmanar folk att stänga ner och gå och lägga sig. Jag har redan 1 200 followers och fler lär det bli, säger denna teknikbloggare med en humoristisk glimt i ögat.

Text: Karin Cedronius  Foto: Kristina Sahlén