Nytt liv i din gamla smartphone

Måns Nilsson

Har du bytt smartphone och har en äldre modell liggande till ingen nytta? Då kan du göra om den till en webbserver, GPS eller varför inte en router? Så här gör du.

VISAR VÄGEN. Gammal smartphone kan återuppstå – som GPS!

VISAR VÄGEN. Gammal smartphone kan återuppstå – som GPS!

Vad göra med en avlagd smartphone? Andrahandsvärdet är obefintligt, och visst känns det tråkigt att förpassa en fullt fungerande mobil till återvinningen. Inte minst eftersom en mobil med bara några år på nacken är en ganska sofistikerad maskin med samma datorkraft som en tio år gammal persondator.

Lyckligtvis är det enkelt att få fortsatt nytta av din gamla smartphone. Med rätt app kan du nämligen få din smartphone att lösa en hel rad vardagsproblem på ett både billigt och effektivt sätt.

En given idé är att använda din gamla mobil som GPS i bilen. För att inte köra slut på batteriet kan du med fördel koppla luren till cigarettuttaget i instrumentpanelen. Med denna lösning slipper du använda din nya smartphone för att hitta vägen – med risk att glömma den i bilen.

Du kan också enkelt omvandla din gamla smartphone till musikspelare. Går det att lyssna på musik genom ett stereoheadset med sladd så går det också att koppla mobilen till stereoanläggningen med rätt adaptrar. Plugga bara in mobilen i stereon, och vips kan du spela upp musiken antingen från telefonens minneskort eller fm-radio. Eller varför inte prova med mobilversionen av Spotify, som finns såväl till iPhone som till Symbian, Android och Windows Mobile 6?

Ett tredje alternativ är att göra om din utgångna smartphone till en webbserver. Då behöver du inte anlita ett webbhotell, eller använda en dator som drar en massa ström. För den här tjänsten finns FineWS för Symbian och Kws Android Web Server för Android. Windows Mobile 6 kör med Mobile Web Server, medan iPhone behöver Open SSH från Cydia (telefonen måste vara ”jailbreakad” det vill säga upplåst så att den kan använda produkter som inte kommer från Apple).

Längtar du efter en bra övervakningskamera kan din gamla trotjänare fixa det med. För Symbian behöver du Home Security Camera, medan appen till Android heter Motion Detector Pro. Iphone kräver Motion Decect. För Windows Mobile 6 finns ännu ingen övervaknings-app med bild.

Text & foto: Jacob Härnqvist