“Det ligger i vår natur att jobba trådlöst”

Måns Nilsson

Sverige har högst bredbandspenetration i Europa och allt fler arbetar trådlöst. Men gör den stora tillgången till internet oss mer flexibla på jobbet? Och vill vi verkligen ha fullständig frihet från kablar och kontorskorridorer? Better Business tar en titt på vår inställning till kontoret.

LEVER SOM DE LÄR. Men inte som de heter. Den digitala byrån GoodOld i Malmö arbetar mer trådlöst och skrivbordslöst än de flesta men enligt vd Tomas de Souza kvarstår ändå behovet av att kunna mötas och arbeta på ett fysiskt kontor.

LEVER SOM DE LÄR. Men inte som de heter. Den digitala byrån GoodOld i Malmö arbetar mer trådlöst och skrivbordslöst än de flesta företag. Enligt vd Tomas de Souza finns det ändå ett behov hos de flesta av medarbetarna att kunna mötas och arbeta på ett fysiskt kontor.

Den digitala byrån GoodOld har mer eller mindre helt klippt banden – eller trådarna – till det fasta kontoret. Här finns medarbetare som arbetat från, till exempel, Transsylvanien och Norrland under flera månader. Annars är de ofta ute och träffar kunder eller sitter och jobbar från något kafé någonstans.

Den största fördelen med trådlösa arbetssätt är friheten, enligt GoodOlds vd Tomas de Souza.

– De som pendlar kan ta ut en del av arbetstiden på resan och det är lättare att ”sticka ut och göra ärenden” samtidigt som man jobbar. Man kan också sitta i solen utanför kontoret och få massor gjort. För oss som är ett tjänsteföretag innebär trådlöshet att vi kommer närmare våra kunder. Vi är rörligare, säger han.

I dag finns huvudkontoret i Malmö med 18 medarbetare. Företaget håller fysiska möten där, men alla rapporter och all dokumentation hamnar i ett webbaserat projektverktyg. Är någon fysiskt frånvarande finns personen oftast med via Skype, eller får informationen vidarebefordrad till sig från byråns interna kanal på Yammer, ett onlineverktyg för företagskommunikation. Det är sällan alla är på kontoret, men i kundmöten är minst en medarbetare på plats, medan andra kan delta elektroniskt.

– Det ligger i vår natur att jobba trådlöst. Sedan starten 2006 har vi använt molntjänster för intern kommunikation och i samarbetet med våra kunder, säger Tomas de Souza, vd på GoodOld.

– Men vi har ett internt möte varje måndag då vi träffas allihop. Annars sköter vi kommunikationen över Yammer, Skype, MSN eller någon annan tjänst. Vi hittar det som passar oss bäst, säger Tomas de Souza.

Mark Jefford-Baker, affärskonsult med lång erfarenhet inom Ericsson, säger att det handlar om just personliga val och avväganden. Trenden måste inte vara så svart eller vit – vi jobbar mer trådlöst i dag, men att vi helt river kontoren ser han inte som ett alternativ.

– Somliga vill vara ”ute på vift” hela tiden. De flesta vill det inte. Jag talar med dig i telefon i mitt kök nu, och snart stänger jag av telefonen och lagar middag. Jag tar mina barn till parken, och där skulle jag svara i telefon men inte ha med surfplattan. Frihet eller trådlöshet utesluter inte kontor eller gränser.

Men vi har definitivt fler alternativ. Han kallar den tid vi lever i för en ”post-PC-värld”. Surfplattor och smartphones har blivit mer kompatibla med WiFi och i dag är det enklare att hoppa mellan WiFi och mobila bredbandsanslutningar på olika skärmar.

– Anslutningarna har blivit bättre och i våra hem har vi vant oss vid fördelarna med WiFi. Nu vill vi ha dessa fördelar även när vi jobbar, säger han.

Men det finns en ännu viktigare katalysator för trådlösa arbetssätt – kommersialiseringen av IT. Mark Jefford-Baker förklarar att fler än bara de största företagen nu har råd med högpresterande IT-miljöer.

– Det har gjort att vi har tillgång till bättre tjänster, vilket i sin tur gör jobbet mer flexibelt.

Han tror ändå inte att ”fullständig trådlöshet” är ett självändamål. Frihet på jobbet är viktigt för många, men kanske finns en risk med att vi blir helt beroende av uppkoppling. Vi är mer utsatta om nätverken inte fungerar.

Men behöver människan kontoret?

– Vi behöver kontoret som vi behöver ostördhet under ett privat telefonsamtal. Å ena sidan försvinner gränser med trådlösa kontor. Å andra sidan ger ökad mobilitet ett miljövänligare arbetsklimat med mindre stress. Det gäller att fatta beslut som passar en själv och arbetsgivaren, säger Mark Jefford-Baker.

FOTNOT: Tele2 Business är GoodOlds huvudoperatör.

Text: Staffan J Torsell  Foto: André de Loisted