Hur håller vi nere kostnaden för vår mobilsatsning?

Måns Nilsson

Många företag vittnar om ökande kostnader under 2011 till följd av stora tekniska investeringar i bland annat smartphones och ett allt mer omfattande mobilsurf. Det visar en undersökning i Tele2s företagarpanel.

KOSTNADSKONTROLL. Färre telefoner, eget APN och tvillingkort är tre vägar att gå för att undvika att kostnaderna skenar i väg.

KOSTNADSKONTROLL. Färre telefoner, eget APN, smartare administration och tvillingkort är tre vägar att gå för att undvika att kostnaderna skenar i väg.

Undersökningen visar också att nästan vart fjärde företag ökat sin data- och telekombudget för 2012 för att stödja den allt mer mobila företagskulturen.

Better Business frågade Erik Engfors, Tekniskt affärsstöd Mobilt hos Tele2, hur företaget kan hålla nere kostnaderna och samtidigt få ut så mycket som möjligt av sin mobilsatsning. Här är hans bästa tips:

1. Håll dig till en telefon. Det gamla uttrycket ”one phone concept” är fortfarande väldigt framgångsrikt. Det handlar helt enkelt om att använda en telefon för alla sina samtal. Användare som är mobila har mobilen till alla sina samtal och användare som är stationära använder en fast telefon. Det ger lägre kostnader och tjänsterna kan anpassas oavsett terminal.

2. Administrera mobilparken centralt. Det ökade användandet av program i mobiltelefonen leder till en ökad administration och support. Produkter som Tele2s Mobile Device Management gör att mobilparken kan administreras centralt, vilket i sin tur kan minska kostnaderna för direktsupport. Att ladda ner program eller ändra inställningar (som exempelvis APN eller wifi) centralt kan ofta spara pengar. Läs mer på http://www.tele2.se/foretag/foretagslosningar/hantera-abonnemang.aspx

3. Skaffa ett eget APN (Access Point Name). För att komma åt sitt interna nätverk utifrån med en dator används ofta så kallade VPN-klienter som skickar trafiken i en säker ”tunnel” över internet till företagets interna nätverk. Det kan innebära stora kostnader för ökad datatrafik och VPN-klienter. Med Tele2s företagsunika APN kan man åstadkomma samma sak för mobilen, surfplattan eller den bärbara datorn över mobilnätet. Det fungerar så att mobiloperatören skickar datatrafiken från företagets abonnemang direkt till företagets nätverk innan trafiken skickas ut på internet. Det ger ökad säkerhet, sparar pengar och gör det enklare för användarna. Läs mer på http://www.tele2.se/foretag/mobilt-apn.aspx

4. Ett abonnemang till flera enheter. Ett intåg i datavärlden innebär ofta såväl mobil som surfplatta och dongel till datorn. Då kan du spara pengar genom att satsa på ett tvillingkort. Med ett sådant kan du ha samma abonnemang till flera enheter samtidigt. Med ett extra SIM-kort till exempelvis mobilen eller surfplattan blir det möjligt att arbeta mer effektivt. En annan fördel är att du bara får en faktura. Läs mer på http://www.tele2.se/foretag/mobilabonnemang/tvillingkort.aspx#link213303

Text: Susanne Hammarberg
Illustration: Malin Wigren