Bättre bilder med mobilkameran

Måns Nilsson

Med en modern smartphone har du alltid en bra kamera i fickan.
Men hur tar man bilder som håller? Fotograf Joi Grinde ger sina bästa tips.

SMIDIGARE ÄN PROFFSKAMERAN. Fotografen Joi Grinde tycker att mobilen är underskattad som kamera. ”Den är mer kraftfull än man kan tro.”

SMIDIGARE ÄN PROFFSKAMERAN. Fotografen Joi Grinde tycker att mobilen är underskattad som kamera. ”Den är mer kraftfull än man kan tro.”

Att använda mobilen som kamera är ett utmärkt sätt att dokumentera konferenser, seminarier, presentationer eller andra händelser. Moderna mobilkameror ger bildfiler som håller både för webbpublicering och för utskrift i A4-format.

– Mobilen är underskattad som kamera. Den är mer kraftfull än man kan tro, men också ett smart drag rent psykologiskt. Folk stelnar gärna till lite när man kommer med den stora proffskameran. Med mobilen blir det mer lekfullt och avslappnat. Det blir ingen stor sak av det hela, säger Joi Grinde, som regelbundet fotograferar för kvälls- och veckopress.

Oftast använder han systemkamera, men han har också levererat och sålt bilder han tagit med sin iPhone 4S. För dagen gör han ett reportage hos EG-Blomman i Malmö, där han passar på att visa hur man får bra bilder med just mobilkameran.

– Tänk på att hålla mobilen helt plant så att du inte råkar vinkla den uppåt eller nedåt. Då förvränger du bilden så att huvudet eller fötterna på den du fotograferar får fel storlek. Tänk också på att komponera bilden ordentligt så att inte bakgrunden är stökig. Oftast är det ju något du vill framhäva i bilden, som en enskild person. En rörig bakgrund kommer att få honom eller henne att försvinna bland detaljerna. Gäller det porträtt, försök hitta en ren och enkel bakgrund, som en enfärgad vägg.

Det finns också flera enkla trick för att göra bilden mer intressant.

– Du kan fotografera någon i en korridor eller vid en väg som fortsätter bakom personen, längre in i bilden. Det skapar rörelse och intresse. Tänk också på att ställa personen du fotograferar till vänster eller höger i bild, alltså inte i mitten, eftersom det skapar obalans. Och var inte rädd för tomma ytor. De kan balansera upp bilden och kanske användas till att lägga text i senare, till exempel om du vill göra ett bildspel.

Fotografering handlar också om ljus. Därför påpekar Joi att det kan löna sig att leta efter en väl upplyst plats att fotografera på.

– Blixten på mobilkameror är inte så bra, så försök hitta en annan ljuskälla, som solen. Glödlampor och lysrör kan fungera, men tänk på att de ger gult respektive grönt ljus. Det syns inte så tydligt för blotta ögat, men det blir väldigt tydligt på bild.

Något du förstås kan ändra med en eller flera appar. Joi Grinde använder Photoshop Express, Hipstamatic och Old Photo Pro.

– Där kan du rätta till många färgproblem efteråt och göra bilden svartvit, vilket faktiskt kan rädda en bild som är bra i övrigt men fått en jobbig färg av just glödlampor eller lysrör. I de här apparna kan du också öka kontrast, beskära bilden och mycket annat. Du kan också få bilden att likna foton tagna av gamla, klassiska kameror från 1940-talet och framåt.

Text & foto: Jacob Härnqvist