”Till sjöss tack vare Tele2 Business”

Måns Nilsson

När det polska segelfartyget Dar Młodzieży i slutet av juli i år hissade sina stora segel och lämnade Stavanger med sikte på Halmstad fanns Johannes Waldenström, trainee hos Tele2 Business, med ombord.

SEGELÄVENTYR. Tack vare Tele2 Business fick Johannes Waldenström chans att vara med i Tall Ships Race, världens största internationella havskappsegling för ungdomar.

Dar Młodzieży, namnet betyder ”ungdomens gåva”, är ett lika vackert som imponerande polskt skolsegelfartyg, en fullriggare. Hon är hela 108 meter lång och 62 meter hög och har en sammanlagd segelyta på mer än 3 000 kvadratmeter.

– Att se fartyget första gången och veta att det där ska jag hjälpa till att segla, det var verkligen speciellt, säger Johannes Waldenström, som var med ombord.

Fartygets hemmahamn finns i Gdynia. Men i somras deltog Dar Młodzieży i Tall Ships Races med start i Waterford på Irland och målgång i Halmstad i Sverige. Tele2 var huvudsponsor för tävlingen som med runt 70 fartyg och 4 000 deltagare är världens största internationella havskappsegling för ungdomar.

Johannes Waldenström, en tjugoåring från Göteborg som pluggar till dataingenjör på Chalmers, blev en av de utvalda som fick segla med under en del av tävlingen. Han var en av fem trainees ombord på Dar Młodzieży under den knappt veckolånga seglatsen från Stavanger till Halmstad.

– Vi fick en ganska lugn seglats. Etappen fick faktiskt brytas för att det var för lite vind. Men vi hade tur med vindarna och lyckades få en bra position och det märktes verkligen när det blåste. Fartyget lutade rejält och vi tvingades gå i sidled på däck, säger Johannes Waldenström.

Johannes tydligaste minnen från tiden ombord var nätterna när alla i den nästan 200 personer stora besättningen väcktes för att reva seglen. Det var spring, skrik och rappa order från kaptenen. Ett annat tydligt minne är klättringen i fartygets mast.

– Jag brukar nästan aldrig vara höjdrädd. Men den här gången fick jag kämpa med mig själv, med bara en tunn lina som säkerhet och ibland, under klättringen uppåt, inte ens det, säger han.

För Johannes Waldenström väntar nu nya utmaningar under första terminen på Chalmers. Han sammanfattar upplevelsen till sjöss som spännande, det var kul att träffa alla människor, och han skulle gärna vara med i Tall Ships Races igen.

Text: Göran Ingman
Foto: Sail Training International/Creative Commons