Prestera maximalt med minimalt arbete

Måns Nilsson

Låter du surdegarna jäsa på ditt kontor? Lär dig expertens bästa tips för ökad personlig effektivitet – jobba mindre, men få bättre resultat.

TÄNKVÄRDA TIPS. Nina Jansdotter vet hur du blir effektivare. Läs hennes fem råd här till höger.  

Nina Jansdotter, coach och författare, lever som hon lär. Att cykla samtidigt som hon ger en intervju om hur man ökar sin personliga effektivitet är därför en självklarhet. Hon har hittat sin väg till maximal effektivitet:

– Jag har märkt att jag tänker skarpare och formulerar mig bättre när jag samtidigt rör på mig. Därför genomför jag ofta coachningssamtal via mobiltelefonen. Jag är övertygad om att många möten skulle nå kreativare resultat om fler klev ut ur konferensrummet!

Första steget till att uppnå en högre effektivitet på jobbet handlar om självinsikt. Börja med att blicka bakåt: När kändes jobbet roligt, lätt och gav bra resultat? Vilka förutsättningar fanns då?

Titta därefter på den omvända situationen, när det inte gick bra, och jämför sedan dessa.När du vet vad som fungerar bäst för dig, kan du eliminera störningsmoment och planera in aktiviteter som främjar din effektivitet.

Kanske måste du ha mer lugn och ro än vad det öppna kontorslandskapet erbjuder för att kunna skriva en bra rapport? Eller komma in tidigt på morgonen för att få mest gjort?

– Alla uppgifter kräver inte samma förutsättningar för att uppnå bäst resultat. Kartlägg när du behöver tystnad och när du behöver dynamik.

Största hindret mot att uppnå personlig effektivitet handlar om svårigheten att begränsa sig, säger Nina Jansdotter. Till exempel att man har svårt att säga nej och därmed försöker springa på alla bollar samtidigt. Eller att man inte ber om hjälp och har ett för stort kontrollbehov som gör att man vill lösa alla frågor själv.

– Om du vill förändra dig kan det vara bra att leta efter en förebild. Känner du någon som verkar glad och får saker och ting gjorda? Fråga hur han eller hon gör och anpassa sedan tipsen till något som passar just dig.

I dag finns fantastisk teknik som gör livet både flexiblare och tidseffektivare. Vi kan till exempel använda restiden på morgonen till att besvara mail via mobilen och låta företagsväxeln automatiskt koppla inkommande samtal vidare till mobilen, så att vi kan vara tillgängliga även när vi inte befinner oss fysiskt på kontoret.

Men den nya tillgängligheten har sitt pris, i form av ökad stress. För att tekniken ska hjälpa oss måste vi lära oss att använda den på rätt sätt, säger Nina Jansdotter:

– För att nå personlig effektivitet måste vi lära oss att värna den ostyckade tiden. Det är faktiskt okej att stänga av eller sätta mobilen på ljudlöst ett par timmar, för att arbeta klart med det vi håller på med för tillfället. Våga vara tydlig med när du är tillgänglig och inte, annars får du ingenting gjort!, uppmanar Nina Jansdotter och avslutar:

– Jag tar gärna tekniken till hjälp för att kunna arbeta flexibelt. Mitt mål är att få så många saker gjorda så bra som möjligt genom minsta möjliga arbetsinsats!

Text: Gabriella Sköldenberg
Foto: Helén Karlsson