Bäst jobb på rätt plats

Måns Nilsson

Att arbeta med rätt uppgift på rätt plats ökar din kreativitet – och därmed även produktivitet. Tekniken för att förvandla hela världen till ditt kontor finns redan. Har du börjat använda den?

HÄRMA HÄRÈN. Kontoret, en parkbänk, Sydafrika eller ett fik – du ska jobba där du är som mest effektiv, menar entreprenören Teo Härén. Han kallar det att ”härarbeta”. 

När är du som mest kreativ? Den frågan ställer författaren och entreprenören Teo Härén alltid till sin publik när han föreläser. Svaren varierar mellan allt från ”när jag borstar tänderna” till ”när jag joggar”. Intressant nog svarar ingen ”på kontoret”.

Ändå är det få som tar klivet till ett flexiblare arbetsliv, där kontoret lika gärna kan upprättas på ett museum som ute i skogen, allt beroende på vad man ska jobba med.

– Det finns studier som visar att människor arbetar effektivare när de distansarbetar hemifrån. Det innebär att man får mer gjort om man arbetar under rätt förutsättningar. Om man accepterar att det är vedertaget att vissa platser höjer effektiviteten, innebär det också att den chef som tvingar sina anställda att hela tiden arbeta på samma ställe också accepterar att de underpresterar en del av sin arbetstid.

Teo Härén brinner för det han kallar att ”härarbeta”. Att lämna kontoret och bege sig till en plats som gör honom som mest produktiv. ”Här” blir kontoret, oavsett om han väljer att sitta en timme på en parkbänk i vårsolen eller att ta en dagskryssning till Åland, med skärgården som inspirationskälla utanför fönstret när han ska planera nästa års budget.

– Härarbete handlar om att göra ett bättre jobb. Att man inser att inte alla uppgifter utförs bäst på det fasta kontoret. Till höger om artikeln finns tips på hur du lättast hittar vägen till ett härarbete som passar just dig.

För tio år sedan arbetade Teo Härén som personalchef på ett bemanningsföretag. När det var dags att ta tag i schemaläggningen för året frågade Teo Härén sin chef, halvt på skämt, om han kunde få göra jobbet från Sydafrika istället för hemma i Sverige.

Till hans förvåning svarade chefen ja och med utsikt över ett glittrande hav och hoppande delfiner, gjorde Teo Härén sitt bästa schema någonsin. Han arbetade på dagarna och gick på safari om kvällarna.

– Det var då jag på allvar förstod fördelen med härarbete. Och att allt går att lösa med rätt planering, de faxade ner underlaget till mig och jag budade upp disketterna. I dag finns det absolut inga tekniska hinder för att lyckas med härarbete. Argument som att du har för lite batteritid, för långsamt internet eller att det är svårt att läsa på skärmen i solen är bara undanflykter för att du inte har investerat i rätt teknik. Dagens datorer klarar solsken och har tio timmars batteritid.

Kostnaderna för att skapa bra förutsättningar för ett flexibelt arbetsliv är dessutom försumbara i dag, menar Teo Härén.

– Med tanke på hur kreativiteten och därmed även produktiviteten kan höjas av ett flexiblare arbetsliv blir det lätt att räkna hem kostnaderna för till exempel mobilt bredband.

Favoritkontoren är många för Teo Härén. Vilket han väljer varierar beroende på vilken arbetsuppgift han ska genomföra. Arlanda och Centralstationen i Stockholm har till exempel en hög energi som passar för att effektivt beta av mejlskörden. Avtalstexter eller konfliktmedlingsuppdrag filar han däremot gärna på i en kyrka.

– En präst frågade en gång vad jag sysslade med. När jag berättat välkomnade han mig och pekade sedan mot taket och sa ”om du behöver hjälp kan du alltid prova att be Honom om råd”.

Text: Gabriella Sköldenberg